Molesztáljon téged a Jennifer Aniston!

2011.07.29. 15:22 Módosítva: 2011.07.29. 15:27

Senki nem látott még jófej főnököt, de olyan beosztottat sem, aki mindent megtesz, hogy megalázottságában gyilkossági tervet dolgozzon ki emiatt.

A Förtelmes főnökök piaci igényt hivatott kielégíteni, a Háromszor adja ezt Ludas Matyi vissza-elve bennünk él. Kár, hogy ezt egy pancser, Mike Tyson-kinézetűre csúfolt Jamie Foxx teszi, bár óriási szöveggel. A főnökök meggyilkolásáról szóló fekete komédia legfontosabb üzenete, hogy nincs az a foglalkoztatás politikai apokalipszis, amiben ne bírnánk ki, ha Jennifer Aniston a fogorvosi székben megerőszakolna minket.

A néző számára is felszabadító érzés, amikor az alkotók elhagyják az agyukat. A Förtelmes főnökök forgatókönyvét 2005-ben árverésen adták el, eddig kellett várni a megvalósításra, és bár sokan megfordultak a film körül, a végeredmény szórakoztató lett.

Képzeljék el a kedvenc baráti társaságukat, amikor sírva-röhögve állatkodnak mindenen, vannak dugós és egymást szívatós poénok dögivel: így készülhetett a Förtelmes főnökök forgatókönyve is. Ment mindenen a poénkodás, majd az írással sok elveszett, de ha benne marad a végeredményben egy jelenet, amikor egyik hősünk brahiból a seggében kócolja össze a fogkefe műanyag szálait, az nagyon vicces és biztató!

Három sokat bizonyított sztár és három, széles körben kevésbé ismert színész adja a film csapatát. A főszereplőink a teszetosza beosztottak, akiket addig facsart saját főnökük, amíg el nem kezdtek dolgozni a nagy terven. Az egyikük, Jason Bateman a tévében kezdte, mára egyre több főszerepet kap vígjátékokban, és bár elvinni még nem tudja önállóan, de nagyon megbízható és humoros figura, a visszafogott fajtából. A legkevésbé ismert, a filmben kúrógépként mégis jól teljesítő Jason Sudeikis a Saturday Night Live-ban dolgozik 2003 óta, ahova szkeccsíróként került be, majd később fel is lépett benne.

Jól egészíti ki őket a lendületes, vinnyogó hörcsögként állandóan láb alatt lévő Charlie Day (Felhőtlen Philadelphia című sorozat), akit szegénykémet a lassan MILF-be érő, faszra vágyó Jennifer Aniston nyomorít.

Aniston a híres Magenheim-betegség áldozata, ami a definíció szerint azokkal a híres színészekkel esik meg, akik annyira erősek és szerethetőek voltak egy karakterrel az évekig futó sikersorozatukban, hogy a nézők a későbbiekben szinte mindent ehhez hasonlítanak. Mert Aniston itt vicces, szexi, önmagából is viccet csinál.

A Förtelmes főnökök egy szabad film, amiben a színészek annyira jók, hogy a forgatáson engedélyt kaptak az improvizálásra. Kivéve Jennifer Anistont, aki azt mondta, az ő karaktere és szövege annyira jól megírt, hogy szíve szerint nem térne el tőle. A karaktere a vad, nimfomán fogorvosnő, aki lecsap a pipogya segítőre.

A másik két főnök is népmesein eltúlzott, ezért nagyon is valóságosnak látszó figurák. Fontos, hogy ők a film főszereplőinek ellenponjtai: vannak tutyimutyi beosztottak és a nagyon színes, szélsőséges főnökök, jó felépítmény ez így. A pontos és szemét Kevin Spacey egy rohadék, de nagyon vicces is, ahogy szívat. A meghízott és kopaszodó Colin Farrell kokainozik és dug, és akkora tapló, amilyet ritkán látni. A vígjátékunk lényege és sikere ezen múlik, hogy a karakterviszonyokat és -jellemzőket ügyesen és viccesen megírták.

A főnökök kinyírásáról szóló fekete komédia történetvezetése kicsit lassú, helyenként teljesen lelassul, nem minden poén ül. Nevezzük karakterközpontú vígjátéknak, és úgy 7/10.