Madonna Velencébe megy

2011.08.01. 08:57

Ebben az évben hatvannyolcadik alkalommal rendezik meg a Velencei Fimfesztivált. Tegnap hozták nyilvánosságra az augusztus 31. és szeptember 10. között megrendezésre kerülő mustra programját. A zsűri elnöke Darren Aronofsky lesz, aki a Fekete hattyút és a Rekviem egy álomért című filmeket rendezte. Tavaly Quentin Tarantino vezette a zsűrit. A filmek között idén a szokásosnál is több amerikai és angol produkciót találunk. Újdonság még, hogy a fesztivál három hivatalos eseményén bemutatott összes filmnek Velencében lesz a világpremiere. 22 film száll harcba a nézők és a zsűri elismeréséért. A szervezők egy filmnek a címét még titokban tartják, azt ígérik, majd a következő hetekben fény derül annak kilétére is. A fesztivál fődíja az Arany Oroszlán.

A programot George Clooney újabb rendezése, a Március Idusa nyitja. A sztárgárdát felvonultató filmet nagy érdeklődés övezi az egész világon. George Clooney mellett Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman és Marisa Tomei – aki Az igazság árában csillogtatta meg tudását – gondoskodnak az első osztályú színészi játékról.

Nem Clooney az egyetlen nagyágyú, aki ebben a szekcióban versenyez. David Cronenberg A Dangerous Method (Egy veszélyes módszer) című thrillerje, Viggo Mortensen, Keira Knightley és Michael Fassbender főszereplésével, szintén ígéretesnek tűnik. A film Carl Gustav Jung és Sigmund Freud - a pszichológia kiemelkedő alakjai – kapcsolatát követi nyomon. Kettejük között a feszültséget Jung betege, Sabrine okozza, aki megigézi mind a két férfit.

Michael Fassbender egy szexproblémákkal küzdő férfit játszik Steve Mcqueen Shame (Szégyen) című filmjében, ami szintén szerepel a programban. Egyesek szerint ez a film az Arany Oroszlán egyik nagy esélyese.

A megtépázott hírnevű Roman Polanski is ringbe száll a díjért Carnage (Öldöklés) című Broadway show adaptációjával. A sztori nem túl pörgős: két gyerek összekap a játszótéren, szüleik ezt követően ülnek le egymással beszélgetni. Ha másért nem, a színészi játékért – Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz - és persze Polanski miatt érdemes lesz megnézni a filmet.

A Tinker, Tailor, Soldier, Spy című thriller a hidegháború idején játszódik. Gary Oldman mellett az Oscart-díjas Colin Firth is feltűnik a filmben.

Madonna második rendezését, a W.E című filmet, versenyen kívül mutatják be. A cselekmény két szálon fut párhuzamosan. Egyrészt VIII. Edward angol király – a dadogós VI. György bátyja - és Wallis Simpson románcát, másrészt egy házas nő és egy orosz biztonsági őr kapcsolatát követhetjük nyomon.

Szintén versenyen kívül adják Steven Soderbergh Contagion (Fertőzés)című akcióthrillerjét. A történet egy halálos vírus és annak megfékezése körül forog. Matt Damon és Jude Law mellett Kate Winslet is akcióba lendül, hogy megmentse a világot.