Cameron Diaz nagy szilikonmelleket akar

2011.08.18. 10:18
A héten két sztárokban tobzódó, de hozzánk késve befutó nyári blockbustert, egy közepes popcornhorrort és egy majdnem Oscar-díjas, meztelenkedős szerelmi drámát láthatunk a mozikban. Premierek.

Rossz tanár

Már 191 millió dollárnál jár a szerencsésebb országokban június 24 óta futó, 20 millióból forgatott Rossz tanár. Cameron Diaz ebben egy alkesz pedagógus, aki csak azért gyúr az osztályával a tanulmányi verseny fődíjára, hogy plasztikázott cickókkal nyűgözhesse le kollégáját (Justin Timberlake-et). Az alapsztori ígéretes, a kritikusok mégis lehúzták: "Diaz leforgatta a Bad Santa női változatát, de az egészben csak 10 perc volt vicces" - írja a Rolling Stone, és a Wall Street Journalban is csak fanyalogtak: "A tehetséges színészek sosem kapnak észbe, hogy a kevesebb több? Diaz pont úgy árusítja ki a tehetségét, mint az utcai seftes a hamis Timexeket". (Rottentomatoes: 45 százalék, IMDb: 5,9 pont)

A majmok bolygója: Lázadás

Az új Majmok bolygója Amerikában már két hete első a toplistákon, de hozzánk csak most jutott el. Bár sokan tartottak tőle, hogy ez is csak egy drága és ostoba remake lesz, meglepően jól teljesít: 179,6 milliónál jár a 93 millióból összehozott film, és még a kritikusok is agyondicsérik. A sztorit biztosan mindenki ismeri, aki 1968 óta követi a ruhába bújt csimpánzok és az emberek kapcsolatát. A nem túl távoli jövő egyik laborjából feldoppingolt agyú főemlősök törnek ki, és lezúzzák az emberiséget, így jutunk el az első film posztapokaliptikus jövőképéhez. A lázadást vezető CGI-csimpánznak a majomveterán (lásd King Kong) Andy Serkis kölcsönzött arcvonásokat motion capture technológiával, és ezt nemcsak a Richard Roeper ismerte el ("ügyes B-film, elképesztő CGI-effektekkel"), de még a konzoljátékosokkal örökös harcban álló esztéta, Roger Ebert is megdicsérte: "Bár itt már nem lehet tudni, hol ér véget a színészi játék és hol kezdődnek az effektek, Serkis nyújtja a legjobb alakítást a filmben." További sztárszereplők: az Oscar-házigazda, James Franco, a Harry Potter-filmek Dracója, Tom Felton és a Gettómilliomos jócsaja, Freida Pinto. (Rottentomatoes: 82 százalék, IMDb: 8 pont)

Frászkarika 3D

Az 1985-ös Frászkarika című vámpírfilm térhatású remake-jéről egyelőre nem tudjuk, hogy fogadta az amerikai közönség, mivel nálunk kivételesen a világpremiernél egy nappal hamarabb van a bemutató. A vígjátékokban utazó rendező, Craig Gillespie és a Buffy sorozat író-producere, Marti Noxon a régi verziót ismétlik: egy vámpír (Colin Farrell) költözik a frissen becsajozott lúzer gimnazista (Anton Yelchin) szomszédjába, de ezt nem hiszi el neki még az anyja (Toni Collette) sem, ezért saját maga kénytelen keresztet, fokhagymát és szörnyvadászt (David Tennant) keríteni. A totalfilmen azt írták róla, hogy "príma popcornhorror, ráadásul az eredeti verzió humorát is megőrizte", az emanuellevy.comon viszont lehúzták: "Colin Farrell és Toni Collette csak a tehetségét pazarolja a Fright Night kiábrándító új verziójában." (Rottentomatoes: - , IMDb: - )

Blue Valentine

Michelle Williams (Viharsziget, Túl a barátságon) és Ryan Gosling (Emlékezz a titánokra, Törés) párkapcsolati drámája idén ugyan nem kapott se Oscart, se Golden Globe-ot, de Derek Cianfrance rendező a chicagói fesztiválról, Michelle Williams pedig San Fanciscóból azért elhozott egy-egy díjat. Az egymilliós minimálbüdzséből forgatott film már 12,3 millió dollárt kaszált, és a kritikusok is áradoznak róla: "Nyers színészi játék, erős karakterek." (Globe and Mail), "A két főszereplő felszaggatja a vásznat." (Chicago Reader), "Ryan Gosling és Michelle Williams a filmtörténet egyik leghevesebb és legérzelmesebb meztelen jelenetét mutatják be" (Rolling Stone). (Rottentomatoes: 87 százalék, IMDb: 7,6 pont)