Mi a mellbimbós Star Wars-páncél titka?

2011.08.28. 16:10
1700 mangacsaj, szuperhős, Darth Vader-hasonmás és Magic-kártyás geek szállta meg a Millenárist a II. Holdfénycon első, szombati napján. Láttunk pórázon vezetett, harisnyás-cicafüles tiniket, sárkányos társasjátékot, vigyorgó Pedomacit és gyurmából készült Bud Spencert is.

Tavaly 1000 mangarajongó és rohamosztagos bulizott a Syma csarnokban, idén 1500 és 2000 fő közöttire becsülték a szervezők a jelmezesek áradatát. A hazai geekszféra egyetlen animés-képregényes-filmes-konzolos-figuragyűjtős-kártyás-társasjátékos eseménye, a Holdfénycon most a sulikezdés előtti utolsó szabad nyári hétvégére lett időzítve, és hogy még nagyobb legyen a hasonlóság a San Diego-i Comic Conhoz, kétnapos nerdfesztivál lett belőle.

A helyszín a 2010-es Animekarácsonyhoz hasonlóan ismét a Millenáris B épülete volt, ami viszont több szempontból sem szerencsés választás. A nagyszínpadról megállás nélkül áradó, agyzsibbasztó nyünnyögés beremegtette az egész épületet, így megint nem lehetett hallani, miről beszéltek az emeleti klubszobában vagy a büfénél. És ami még ennél is szörnyűbb: a tavalyi rendezvény sztárját, a 3 méteres Master Chiefet most száműzték egy eldugott sarokba.

Aki rendszeresen kijár a hazai geek dzsemborikra, mindig ismerősökbe botlik a Holdfényconhoz hasonló rendezvényeken. Itt izzadtak a páncél alatt a sci-fi napok és animeconok állandó szereplői, az 501-es rohamosztagosok, de láttuk a Dürer Kertben tartott Képregényfesztivál közönségkedvenc Batmanjét és a bőrszerkóban domborító Macskanőt, akik ráadásul most Jokert és Harley Quinnt is kerítettek maguk mellé.

A jelmezkészítési szokások egyébként itthon is ugyanúgy kezdenek átalakulni, mint máshol a világban: a cosplay-esek már nem a kedvenc animéjükből választanak karaktert, hanem mozifilmekből, sorozatokból és konzoljátékokból. Így sodorta mellénk a tömeg a Futurama Bender nevű robotját, a Flinstone család Vilmáját meg az összevarrt zombilányt a Karácsonyi lidércnyomásból, de láttunk night elfet és troll sámánt a World of Warcraftból, meg egy komplett na'vi családot az Avatárból .

Trónok harca Vs. mangaőrület

Míg tavaly az Avatar lenge öltözetű Neytirije volt a fotósok kedvence, idén Supergirl nyomta le népszerűségben az örök favorit Darth Vadert, naná, hogy az ugráláskor fellibbenő szoknya miatt. A hagyományosan animés tematikájú cosplay versenybe egyébként annyira beszivárgott már az amerikai szórakoztatóipar, egységbe forrasztva a keleti és nyugati geek kultúrát, hogy a szombati nap jelmezversenyén (craftmanship kategória, ahol nem az előadás, hanem a ruha elkészítése számít) fantasy kategóriában nem egy Zelda-hasnmás, hanem a Trónok harca tévésorozat Daeneryse nyert.

"A látogatók 60 százaléka azért még mindig az animés kemény maghoz tartozik, de egyre több az átfedés a szubkultúrák között. A húsz év feletti mangarajnongó korosztály már előszeretetettel választ jelmezt a fantasy és scifi műfajból, és Warcraft-karakternek vagy szuperhősnek is beöltöznek akár" - mondta Müller András főszervező, aki nem titkolta: az össznépi geekbuliból idővel olyan nyári családi eseménnyé szeretné fejleszteni a Holdfénycont, ahová a jelmez nélküli érkező, ötvenes Star Wars-rajongó is szívesen elhozza a gyerekét, hogy közös fotót készíthessenek Darth Vaderékkel.

Mellbimbó a rohamosztagos páncélon

A jelmezes Star Wars-rajongók között természetesen idén is ott volt az Index 2009-es Mozifanatikus-kampányának reklámarca, a gyáli piacon fénykardozó Norbi, aki ezúttal már házi készítésű fejvadászpáncélban feszített. "3 év után végre elkészült a Birodalom visszavágban látott Boba Fett-jelmez, és még nem is léptem át a 100 ezer forintos költséghatárt" - mesélte büszkén, de persze gyorsan hozzátette: ez még nem a végleges, profi páncél, mert nincs benne távirányíthatós füstgép a hátirakétához, és egy 70-es évekbeli CASIO számológépet meg két habszivacs labdát is bele kellett építeni.

"501-es rohamosztagosként már én is egy hivatalos, nemzetközileg is elismert, Star Wars-jelmezes rajongói csapat tagja vagyok - folytatta Norbi - Ez azt jelenti, hogy Lucasék egyenként vizsgálják be mindegyik páncélunkat, és ha valami nem úgy néz ki, mint a filmekben, kapunk egy vaskos, 30 pontos hibalistát, hogy ezt a gombot 2 centivel fentebb kell varrni, meg hasonlók." Norbi Star Wars-rajongó barátai egyébként az emeleti klubszobában részletesen bemutatták a házi jelmezkészítést: megtudtuk például, hogy a női rohamosztagos páncélra azért került mellbimbó, mert az öntőformája kényszerből egy ruhabolti próbababa volt (az viszont már nem derült ki, Lucas mit szól az efféle erkölcsi fertőhöz).

Kósa feje mellé zombi Döbrögi

Az tavalyi Holdfénycon ecseri bolhapiac-hangulatát idén már elnyomta a profi marketinggépezet. Nem lehetett 80-as években fröccsöntött, trafikos Csubakka-hamisítványokat venni, a geekek csak a Holdfény Team boltjának üvegvitrinjébe zárt Predátor-fejekre, Vasember-babákra és csöcsös animeszereplőkre csorgathatták a nyálukat.

Vozák Ferenc korábbi munkái (forrás: vozifx.com)
Vozák Ferenc korábbi munkái (forrás: vozifx.com)

Az árusok között viszont felfedeztünk egy szerényen meghúzódó maszkmestert is. Vozák Ferenc mostanában főleg orkokat, zombikat és egyéb szörnyeket gyárt közönséges kínai gyurmából, de a portfóliójában vigyorogva fedeztük fel a nagy botrányt kiváltó Kósa Lajos-mellszobrot. "Képzőművészetis sulik helyett autodidakta módon tanultam mindent, és 6 évet lehúztam egy maszkmester mellett - kezdte a nagy coming outtal, aztán azzal folytatta, hogy bár Pohárnok Ivánék is hívták a filmes csapatukba, inkább saját ötletekből dolgozna.

"Kellenek persze a fizetős munkák, mint amilyen most a győri dzsungelbemutató ahová indián szobrokat meg krokodilt kértek, de már nagyon szeretném megcsinálni a saját panoptikumomat, és elindítani mellé egy 12 centis figurakollekciót, amik a magyar mondavilágon alapulnának." Vozák tervei elképesztően bizarrnak ígérkeznek: zombi juhászokkal, Hany Istók-szörnyekkel és egy saját beleivel fához kötözött Döbrögivel akar kedveskedni a horrorrajongóknak, de szívesen készítene a közeljövőben egy olyan diorámát is, ahol az öreg Matula bácsi úgy lendíti dobásra a pecabotját, hogy a horog épp beleakad Tutajos szájába.