no

Brad Pitt után Milla Jovovich is itt forgat

2011.08.28. 17:23

Tavaly Angelina Jolie és John Cusack stábja szállta meg Budapest belvárosát, idén Keanu Reeves és Depardieu is Magyarországra jött forgatni. Brad Pitt zombifilmjéhez nálunk kerestek a héten magyar statisztákat, Milla Jovovichék pedig ide költöztetik az 1870-es évek Oroszországát. Melyik nálunk forgatott filmet várja a legjobban? Adjon 10-est a kedvencének, nyomjon 1-est arra, amit Budapest helyett Bukaresten kellett volna felvenni!

1. Az adósság (premier: 2011. november 17.)

Az Oscar-díjas Helen Mirren és az Avatárral végérvényeseny sztárrá vált Sam Worthington ügynökfilmjét Londonban, Tel-Avivban és Budapesten forgatta le John Madden, aki 99-ben a Szerelmes Shakespeare-rel gyűjtött be egy rakás filmes díjat, az Oscart kivéve. A történet két idősíkon bonyolódik: 1966-ban három Moszad-ügynök (Jessica Chastain, Marton Csokas, Sam Worthington) egy titkos akcióban elkapta Kelet-Berlinben a birkenaui haláltábor szadista náci orvosát, ám 30 évvel a bevetés után valaki végez az egyikükkel (Ciarán Hinds), így a másik két nyugdíjazott ügynöknek (Helen Mirren, Tom Wilkinson) menekülnie kell. A forgatókönyvet profi csapat írta: Matthew Vaughn és Jane Goldman már a Csillagporon, a Ha/Veren és az új X-Menen is együtt dolgoztak, Peter Straughan filmogfráfiájában pedig a Kecskebűvölők is szerepel.

2. Tinker, Tailor, Soldier, Spy (premier: 2011. november 18.)

Hiába forgatott nálunk tavaly az angol filmipar krémje a Jane Austen-veterán Colin Firth-től Gary Oldmanen át az Alien első áldozatáig, John Hurtig, a Budapest Film és a Mokép sem tudja kipengetni a Tinker, Tailor, Soldier, Spy hazai forgalmazási díját, így a filmet senki sem mutatja be itthon. Kár, mert a magyarul Az áruló címmel kiadott John le Carré-regényből készített hidegháborús krimi igazi mestermű: a nyugalmazott kémet, George Smiley-t (Oldman) végső megoldásként újra csatasorba állítja a 70-es évek brit hírszerzése, hogy leleplezze végre a szovjeteknek dolgozó, vérprofi MI6-ügynököt. A rendező a svéd Tomas Alfredson, aki 2008-ban az Engedj be! című gyöngyszemmel modernizálta a vámpírmítoszt, a forgatókönyvíró pedig a fentebb is említett Peter Straughan.

3. A vér és méz földjén (premier: 2011. december 23.)

Tavaly ősszel külön blogot is indítottunk a Magyarországon forgató Angelina Jolie kedvéért, és a Rózsák tere mellett a Thaly Kálmán utcában is meglestük, hogyan dirigálja a délszláv háború idejére rakott szerelmi történetet. Jolie-ék ittléte alatt minden hétre jutott valami szaftos bulvárhír: Brad Pitt a bérelt házuk udvara helyett a szomszédhoz hajtott be a motorjával, ellopták a többmilliós Leica fényképezőgépét, Jolie stábját átverte egy lerobbant épület portása, egy rajongó pedig eltört egy X-alakú díszlet tankcsapdát, mert azt hitte, vasból van, és rá akart állni, hogy jobban láthassa a celebpárt a forgatáson.

4. Bel Ami (premier: 2011)

Tavaly márciusban két hétig nálunk vendégeskedett a tinilányok álma, az Alkonyat-sztár Robert Pattinson, Budapest utcái és szállodái pedig az 1890-es évek Párizsát hivatottak helyettesíteni. A Bel Amiban a főhős kivételesen nem vámpír, hanem frakkos-cilinderes csábító, aki az eszét és a vonzerejét kihasználva a csótányos padlásszobáktól a legfényűzőbb szalonokig, egy prostituált karjaiból a jómódú szépasszonyok titkos légyottjaiig emelkedik. A forgatókönyvet Maupassant regénye alapján Rachel Bennette írta, a rendezőpáros Declan Donnellan és Nick Ormerod viszont eddig csak rövidfilmeket készített. Pattinson mellett olyan sztárok is szerepelnek a filmben, mint Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci és a Harry Potter-filmek alakváltó boszorkánya, Natalia Tena.

5. The Raven (premier: 2012. március 9.)

poe450

Tavaly novemberben az Index is szétnézett az 1800-as évek stílusára átfazonírozott Szobi utca-Eötvös utca sarkán, ahol a Petőfi-hasonmásverseny győzteseként feszítő John Cusack forgatott filmet Edgar Ellen Poe-ról. A misztikus történet főszereplője maga az amerikai krimiirodalom megteremtője, aki ezúttal nemcsak írogat a brutális sorozatgyilkosokról, hanem el akarja fogni azt a bűnözőt, aki az ő novellái alapján mészárol. A film rendezője az egykori second unit director, James McTeigue, aki korábban olyan Wachowski-filmeken dolgozott, mint a V mint vérbosszú, a Ninja Assasin, a Speed Racer és a Mátrix-trilógia. A forgatókönyvet Ben Livingston és Hannah Shakespeare írták.

6. Asterix 4 (premier: 2012 október)

obelix

Idén nyáron a repülőgépen vizelő, borrajongó francia sztár, Gérard Depardieu Málta után Fóton, Komáromban és Csákberényben forgatott jeleneteket a negyedik Asterix és Obelix-mozifilmhez, ami Isten óvja Britanniát alcímmel, 3D-ben kerül majd a mozikba. A francia-magyar-spanyol-olasz koprodukció egyik leghosszabb jelenete egy ókori arénában rendezett rögbimérkőzés, aminek a díszleteit még májusában építette fel 50 munkás, és 800 komáromi statisztát toborzott hozzá a stáb. A fóti forgatásra egyébként az Index is kivonult, hamarosan a beszámolónk is olvasható lesz.

7. 47 Ronin (premier: 2012. november 21.)

A 47 rónin című film díszlete a Raleigh filmstúdió udvarán
A 47 rónin című film díszlete a Raleigh filmstúdió udvarán

Keanu Reeves, a Mátrix-trilógia 46 éves kanadai sztárja idén tavasszal a rákospalotai Raleigh stúdióban forgatta le a 47 Ronin című 3D-akciófilmet. Ittléte alatt a sztárt rajongók hada spottingolta rendszeresen a belvárosban, egy csöcsös modell, Fejérvári Judit még a pucér fotóit is elküldte neki szerelmes levélként. Reeves eközben a kocsijával elsodort egy teleobjektívet, megsérült a lábán egy harci jelenetben, egy másikban meg betörte egy karddal kollégája, a Lost-sztár Hiroyuki Sanada orrát. A film egyébként egy csapat XVIII. századi szamurájról szól, akik meg akarják bosszulni a hűbéruruk halálát és végezni akarnak a gonosz hadúrral, Kikuchival (Tadanobu Asano).

8. World War Z (premier: 2012 december)

Brad Pitt tavaly ősszel még csak az asszonyka, Angelina Jolie werkfotósaként téblábolt a pesti háborús díszletek között, idén szeptemberben viszont egy zombijárványos film főszereplőjeként tér vissza Magyarországra, miután lezavarta a World War Z máltai és glasgowi forgatását. A film Max Brooks azonos című bestsellere alapján készül: Gerry Lane ENSZ-alkalmazott (ő lesz Pitt) a kataklizma után a zombijárvány túlélőivel, a fertőzést vizsgáló orvosokkal és veterán élőholtvadászokkal készít interjút, így a néző fokozatosan ismeri meg az új armageddont. Pitt mellett több sorozatsztár is feltűnik majd a filmben, többek között a Lost dokija, Matthew Fox és Bryan Cranston a Totál szívásból. A rendező Kvantum csendjét és a Szörnyek keringőjét is jegyző Marc Forster, a forgatókönyvet a Babylon 5 és a legjobb Pókember-képregények atyja, J. Michael Straczynski írta. Ezen a héten statisztaválogatást is tartottak a filmhez: a stáb 9000 embert keresett élőholt, áldozat és a katona szerepbe az októberben nálunk készülő moszkvai tömegjelenethez..

9. The Winter Queen (premier: 2012)

Milla Jovovich A három muskétás 3D -ben (fotó: Constantin Film Produktion)
Milla Jovovich A három muskétás 3D -ben (fotó: Constantin Film Produktion)

Idén nyáron kezdődik elvileg Szentpéterváron és Budapesten Milla Jovovich legújabb, nyomozós filmjének forgatása. A Winter Queen egy orosz bestseller, Boris Akunin Azazel című regénye alapján készül, amiben Eraszt Fandorin, az 1870-es évek moszkvai rendőrségének írnoka megkapja élete első bűnügyét. Akunin tizenkét kötetes Fandorin-szériája elképesztő népszerűségnek örvend Oroszországban, és az elmúlt években már három tévéfilm is készült belőlük, ezekben Fandorin már államtanácsosi kinevezésben dolgozó, Sherlock Holmest és Poriot-t is leiskolázó mesterdetektív. A legújabb verzióban (rendező: Fyodor Bondarchuk) a kezdő nyomozót egy leningrádi születésű amerikai színész, Anton Jelcin alakítja, akit legutóbb a Frászkarikában, előtte pedig a Star Trekben és a Terminátor 4-ben láthattunk. Milla Jovovich az Amalija Kazimirovna Bezetszkaja nevű, csábító grófnőt alakítja a filmben.