Keira Knightley Jung és Freud között

2011.09.02. 15:07

David Cronenberg új filmje is bemutatkozott a 68. velencei filmfesztiválon: a rendező Freudról és Jungról szóló filmje nagy tetszést aratott, bár néhány gyenge pontot is találtak benne.

A kanadai rendező filmje, az A Dangerous Method című alkotás Roman Polanski Carnage című munkájához hasonlóan színdarabon alapul. A Sigmund Freud és Carl Jung közötti - egy nő miatt kitörő - rivalizálást megörökítő filmet részben Bécsben, a Berggasse 19. szám alatt, Freud egykori lakhelyén forgatták.

A pszichoanalízist megalapozó Freudot Viggo Mortensen alakítja a filmben, a svájci Jungot Michael Fassbender formálja meg. A nőt, akit mindkét orvoshoz kapcsolat fűz, Keira Knightley kelti életre. A filmet nagy taps fogadta a kritikusok és az újságírók részéről a pénteki sajtóvetítésen.

Bár jól fogadták, az első kritikák a alkotás több hibájáról is megemlékeztek. Ezek között említették, hogy a szereplők közötti feszültség csak ritkán válik dramaturgiai feszültséggé, emellett a film képi világa is szegényesebb a vártnál, eltekintve a szép svájci tájtól és a bécsi képektől. A legzavaróbb mégiscsak az - rótták fel a bírálatok -, hogy Keira Knightley rendkívül ritkán tűnik fel, noha főszereplő lenne az alkotásban, amely így Fassbender és Mortensen vállain, valamint a mellékszerepet játszó Vincent Casselén nyugszik.