Luke Skywalker 60 éves

2011.09.25. 17:53

1951. szeptember 25-én, a kaliforniai Oaklandben született meg a galaxis legtökösebb Jedi vadászpilótája és Joker örökös szinkronhagja, Mark Hamill. A 60 éves sztár 1970-ben névtelen sorozatszínészként kezdte a karrierjét a Bill Cosby Show-ban. Később felbukkant a San Francisco utcáinban, szinkronizált a Flinstone családban és a Wizards című kultikus animációs filmben is, végül az egyik barátja, a Freddy Kruegerként horrorikonná vált Robert Englund rábeszélte, hogy menjen el a Csillagok háborúja szereplőválogatására (Englund Luke és Han Solo szerepére is pályázott volna, de kidobták).

Mark Hamill, a galaxis legjobb pilótája

Bár a parasztfiúból lett intergalaktikus hős, Luke Skywalker volt az 1977 és 1983 között bemutatott Star Wars-trilógia központi figurája, és a filmsorozat világszerte ismertté tette Mark Hamill nevét, a színész nem tudta olyan jól aprópénzre váltani a hirtelen jött sikert, mint kollégája, a Han Solót alakító Harrison Ford.

Míg Ford a Star Wars mellett leforgatta a Szárnyas fejvadászt és az Indiana Jones-trilógiát, az 1990-es Ártatlanságra ítélve főszerepéért pedig már 12,5 milliós sztárgázsit kérhetett el, Hamill leginkább B-kategóriás sci-fikkel (A pusztító szél harcosai, Az idő száműzöttje) és horrorokkal (Éjféli stoppos, Black Magic Woman) bekkelte ki a Jedi visszatér utáni vhs-korszakot.

A 90-es években viszont ismét leszerződött egy népszerű sci-fi franchise-hoz, és újra a tökös vadászpilóta szerepében láthatták a geekek. Mondjuk nem film volt, még csak nem is tévésorozat, hanem számítógépes játék. A korszak nagy újításának számító, filmszerű videókkal megtűzdelt Wing Commander című szimulátorsorozat 3. és 4. részében, valamint a Prophecy-ben és a Wing Commander Academy című animációs változatban is ő alakította Christopher "Maverick" Blairt, a macskapofájú kilrathik ellen harcoló űrflotta ezredesét.

Mark Hamill, a képregényguru

Hamill a 90-es években a PC-s játékok világa mellett a képregényiparba is fejest ugrott. A villám című DC-s szuperhőssorozatban ő lett a gyorslábú címszereplő Trickster nevű ellenfele, 92-től pedig állandó szinkronhangja lett a képregényvilág legelvetemültebb főgonoszának, Jokernek. A színész jellegzetes, whisky-ízű, rekedtes orgánuma és az elképesztően őrült vihogása nagyban hozzájárult Bruce Timm art deco stílusban megrajzolt Batman-rajzfilmsorozatának kultstátuszba emelkedéséhez. Hamill neve Jack Nicholsonhoz és Heath Ledgerhez hasonlóan egybeforrt Jokerével: a mai napig ő a gyilkos kedvű bohóc hangja a Warner-birodalom összes rajzfilmjében és számítógépes játékában, a 93-as A rém álarcától a 2011-ben debütáló Batman: Arkham City-ig.

Hamill nemcsak hardcore képregényrajongó és örökös Joker-hang, de képregényszerző is: társíróként jegyzi a The Black Pearlt, amiben a Luther Drake nevű főszereplőből a bulvársajtó nyomására lesz önjelölt igazságosztó. Hamill már 96-ban is filmforgatókönyvnek szánta a Black Pearlt, végül Eric Johnsonnal karöltve kérpegénytervként vitték be a nagy nevű Dark Horse kiadóhoz (itt jelenik meg a Star Wars, a Hellboy és a Conan is), ahol H. M. Baker került melléjük rajzolónak. Mivel Hamill nemcsak színész, de a Berkeley Square Films stúdió társtulajdonosa is, R kategóriába sorolt képregényfilmet szeretne 2012-re forgatni, amit a 17 éven aluliak csak felnőtt kísérettel nézhetnének meg.

Mark Hamill Magyarországon?

Idén májusban robbant be a köztudatba a hír, hogy Mark Hamill lesz a főszereplője a a 2007 óta minimálbüdzséből készülő, Sorsvonalakról Thelomerisre átkeresztelt, első magyar steampunk sci-finek: ő alakítja majd a filmbéli orwelli metropolisz egyik legkülönösebb lakóját, egy Stranger nevű fickót. A színész emellett creative consultant kretidet kapott Hatvani Balázs rendezőtől.

A Thelomeris a főszereplő óragyárost alakító Dörner György mellett olyan kultikus szinkronhangokat is felvonultat majd, ha egyszer végre elkészül, mint Rudolf Péter, Kerekes József, Viczián Ottó és a 2007-ben elhunyt Szakácsi Sándor. A New York-i és budapesti helyszíneken forgatott film 80 százaléka CGI lesz, az élő színészek mögé digitálisan raknak rozsdás és fullasztó városi díszletet. A jelenlegi ütemterv szerint 2012 elejére készülne el, és a rendező mindenképpen szeretné, ha Mark Hamill eljönne Magyarországra a Thelomeris bemutatójára.