Meghalt a Rambo magyar operatőre

2011.10.11. 09:09

85 éves korában Montanában hunyt el a Rambo: Első vér, a Star Trek 5, a Vérbeli hajsza és a Sógun tévésorozat operatőre, a pápai születésű Andrew Laszlo.

Sylvester Stallonéval a Rambo forgatásán
Sylvester Stallonéval a Rambo forgatásán

A második világháború kitörésekor már a budapesti Filmgyárban dolgozott operatőr gyakornokként, de zsidó származása miatt őt is és a családját is koncentrációs táborba hurcolták. A háború végét egyedül Laszlo élte meg. 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol fotólaboratóriumi asszisztensi állást kapott, de 1950-ben beállt inkább az amerikai hadseregbe, így a koreai háborút már haditudósítóként járta meg.

A filmiparba Pittsburghben szállt be először egy kis producerkedéssel, aztán az 50-es évektől tévés segédoperatőrként, később pedig már mozifilmes operatőrként dolgozott. Filmográfiájában megtalálható a Naked City sorozat és egy korai Coppola-film, a Te már nagy kisfiú vagy is. A hetvenes évek elején főleg könnyed vígjátékokon dolgozott (Vidékiek New Yorkban, Szerelmesek és más idegenek, A bagoly és a cicababa), a 80-as évektől olyan kultikus geek gyöngyszemek operatőre lett, mint a Rambo, a Star Trek 5, a Joe Dante Vérbeli hajszája és a Richard Chamberlain-féle Sógun című tévésorozat, amiért Laszlót Emmy-díjra is jelölték.

A mozifilmek mellett reklámfilmekkel is foglalkozott az Andrew Laszlo Prods. nevű producercégén keresztül, valamint operatőröket is tanított.

Andrew Laszlo és 2004-es könyve, az It's a wrap!
Andrew Laszlo és 2004-es könyve, az It's a wrap!

Több könyvet is írt a szakmájáról: 2000-ben jelent meg az Every Frame a Rembrandt: Art and Practice of Cinematography, 2002-ben adta ki az önéletrajzi kötetét, a Footnote to Historyt, 2004-ben pedig egy anekdotagyűjteményt jelentetett meg It's a Wrap! címmel a korábbi évtizedek forgatásairól. (via Variety)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport