Csütörtöktől a mozikban A vizsga

2011.10.13. 11:01

Csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik Bergendy Péter A vizsga című alkotását. A tévéfilmnek készült 90 perces filmben Kulka János, Nagy Zsolt, Scherer Péter, Hámori Gabriella és Elek Ferenc látható a főbb szerepekben. Az Állítsátok meg Terézanyut rendezője egy klasszikus drámai helyzetet vett górcső alá: 1957 karácsonyán az államvédelem tisztjeinek vizsgát kell tenniük, hogy bizonyítsák az új rezsimhez fűződő hűségüket.

Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) nincs mitől félnie, előmenetele példás, minden előírást betart, ráadásul főnöke, a spanyol polgárháborút is megjárt hithű kommunista Markó Pál szinte fiaként szereti. Amikor azonban kiderül, hogy a fiú titkos szeretője, Éva (Hámori Gabriella) 1956-ban kompromittálódott, a vizsga kimenetele megkérdőjeleződik. Mindketten döntéshelyzetbe kényszerülnek: valakit, valamit el kell árulniuk.

A játékfilmhez képest alacsony költségvetésű mozgóképet fényképezőgéppel rögzítette Tóth Zsolt operatőr. A technika révén a főleg esti fényviszonyokban forgatott jelenetek is megőrizték színeiket, élességüket - az alkotás leginkább a film noir stílusjegyeit viseli magán. A vizsga azonban nem korrajz vagy történelmi dráma, hanem egy lendületes thriller, amelyben a forradalom utáni megtorlás csak díszletként van jelen. A bonyolult alá- fölérendeltségi viszonyokat, a kiszámíthatatlanul alakuló emberi kapcsolatokat használja Bergendy Péter arra, hogy rámutasson a hatalom üldözési mániájára, a mindent átható bizalmatlanságra.

A Kulka János által alakított Markó Pál figurája erre tökéletesen alkalmas: van benne a kemény, a hatalom stiklijeit is jól ismerő ügynök, ám a gesztusok révén megjelenik egy lágyabb apafigura is. Kulka szerepéhez hasonlóan összetett játékkal mutatja be Scherer Péter a szorongó kisembert, aki mögött alig leplezve már ki-kibújuk a karrierista, féltékeny hivatalnok. Bergendy Péter alacsony költségvetésű alkotása eredetileg tévéfilmnek készült 135 millió forintból. Ebből 40 millió forintot a Magyar Mozgókép Közalapítvány tévéfilmes pályázatán nyertek, 30 milliót Bergendy Péter hozott normatív támogatásként, ezenkívül az MMKA-hoz hasonló összeggel a Magyar Televízió is beszállt.