Matekzseni lesz Leonardo DiCaprióból

2011.10.13. 10:35

A Titanic és a Kapj el, ha tudsz főszereplőjeként (is) ismert, eddigi legjobb alakítását az Egy kosaras naplójában vagy a Téglában nyújtó Leonardo DiCaprióra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nem bevállalós, amikor szerepeket vállal, hamarosan mozikban a Hoover, amiben az FBI egykori igazgatóját alakítja majd, utána jön a Django Unchained című Tarantino-film (ebben egy szemét ültetvényest játszik) és máris aláírt a Warner Bros. Alan Turing matematikusról szóló filmjéhez.

DiCaprio a J. Edgar című filmben (fotó: Warner Bros.)
DiCaprio a J. Edgar című filmben (fotó: Warner Bros.)

A forgatókönyv, ami a The Imitation Game címet viseli, a Deadline.com szerint mostanában az egyik legkelendőbb portéka volt Hollywoodban, és máris Oscar-esélyeként emlegetik. DiCaprio mellett Ron Howard lehet a második nagy név a film körül, ő rendezné, ha a gyártóval meg tudnak egyezni. Alan Turing brit matematikus volt, a számítógéptudomány egyik atyjának tartják, az ő nevéhez fűződik az un. Turing-gép is, ami a digitális számítógépek korai, nagyon leegyszerűsített modellje. A matematikus a II. világháború alatt a brit hírszerzésnek segített, és tagja volt a nácik Enigma-kódjának feltörő csapatnak is.

Magánéletében viszont korántsem volt ilyen sikeres, homoszexualitását titkolnia kellett, mivel akkoriban betegségnek tartották és börtön járt érte. 1952-ben egy nyomozás során beismerte, hogy saját neméhez vonzódik, de a börtön helyett a kémiai kasztrációt választotta, amit annak idején libidócsökkentés néven emlegettek. DiCapriónak nem lesz újdonság a szerep ilyen vetülete, hiszen Hoover is titokban tartotta homoszexualitását, mert melegként soha nem lehetett volna az FBI igazgatója.