Oscar-díjat kapott Darth Vader

2011.11.13. 17:20 Módosítva: 2011.11.13. 21:17

Megkezdődött szombat este Los Angelesben a Kodak színházban az idei Oscar-díj szezon: az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntetette ki James Earl Jones színészt, Oprah Winfrey televíziós személyiséget és Dick Smith sminkest.

A 80 éves James Earl Jones személyesen nem tudott megjelenni a díjátadón, a londoni Wyndham színházból - ahol a Miss Daisy sofőrje színdarabban szerepel Vanessa Redgrave oldalán - küldött üzenetében köszönte meg az elismerést, amelyet Ben Kingsley adott át neki.

James Earl Jones több mint ötven filmben szerepelt, az 1964-es Dr. Strangelove című alkotásban mutatkozott be először a mozivásznon. Az 1970-es The Great White Hope című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. Jellegzetes mély hangja generációk fülében cseng vissza, akár a  Csillagok háborúja Darth Vadereként vagy Az oroszlánkirály Mufaszájaként.

A smink keresztapjaként emlegetett Dick Smith 1945-ben kezdte pályafutását, olyan produkciókban működött közre, mint A Keresztapa, Az ördögűző vagy A taxisofőr. 1985-ben Oscar-díjat kapott az Amadeus című filmben végzett munkájáért.

Oprah Winfrey televíziós személyiség és filmszínésznő, aki első bemutatkozásával rögtön Oscar-jelölést kapott a Bíborszín című film mellékszereplőjeként, emberbaráti tevékenységért kapta meg az akadémia Jean Hersholt Humanitárius díját. Emberbaráti tevékenysége kiterjed az oktatásra, a nők és a gyerekek megsegítésére.

Valamennyien képesek vagyunk arra, hogy életünk során tegyünk valamit valakinek az érdekében. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymásnak - hangoztatta Winfrey megköszönve a díjat.