Danny Gloverrel indul a Sundance

2011.12.01. 14:07

Helen Hunt, Michael Cera, Danny Glover és a rapsztár Common filmje is szerepel a januári Sundance Filmfesztivál műsorán.

A szervezők szerdán tették közzé a legnagyobb amerikai független filmfesztivál programját. Több mint négyezer benevezett alkotás közül válogatták ki az 58 produkciót felvonultató programot. Az amerikai versenyfilmek közös motívuma, hogy a hőseik a kiismerhetetlen, bajokkal küzdő világban kutatják életük mélyebb értelmét - foglalta össze benyomásait John Cooper, az utahi fesztivál igazgatója. Mint hozzáfűzte: "Úgy tűnik, a filmalkotók megkérdőjelezik a házasság és a család eszményét, a családról vallott összes elképzelést. A művek közül sok az amerikai álom ideáit is kétségbe vonja".

Az évente megrendezésre kerülő Sundance filmfesztivált Robert Redford színész-rendező hívta életre, a filmmustra megszervezését az általa alapított Sundance Intézet támogatja. A fesztivál elsősorban a hollywoodi stúdiórendszeren kívül születő amerikai filmek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. Sok olyan produkció premierje zajlott a Sundance-en, amelyek később világszerte sikerrel szerepeltek, mint A család kicsi kincse, a Precious - A boldogság ára vagy a Kellemetlen igazság.

Cooper elmondta: a világszerte tapasztalható gazdasági problémák megnehezítik a filmek finanszírozását, ugyanakkor kreatívabb gondolkodásra ösztönzik az alkotókat.

A fesztiválra január 19. és 29. között kerül sor. A programban a játékfilmeken kívül dokumentumfilmek is bemutatkoznak, külön szekciókban vetítik a külföldön készült munkákat, de rövidfilmekkel és "ultra olcsó" költségvetésű filmekkel is találkozhat a közönség.

A nyitó napon az amerikai alkotások közül egy 35 évesen hazaköltöző nőről szóló filmet, Todd Louiso Hello I Must Be Going című drámáját és a The Queen of Versailles című dokumentumfilmet mutatják be, de a külföldi szekciók filmjeinek vetítése is elkezdődik. A dokumentumfilmek mezőnyében szerepel az Ai Weiwei: Never Sorry című munka, amely a világhírű kínai másként gondolkodó művészről készült.

John Krasinski, az Office sztárja Nobody Walks című filmjével érkezik a fesztiválra. Michael Cera a megözvegyült fiatal apáról szóló The End of Love-ban szerepel, a Luv című filmben pedig Danny Glover oldalán a rapperként befutott Common tűnik fel. Várakozás előzi meg a Mike O'Brian költő és újságíró életén alapuló The Surrogate című alkotást is, amelyben John Hawkes, Helen Hunt és William H. Macy játsszák a főszerepeket.