Tavasszal kezdődik a 24-mozifilm forgatása

2011.12.06. 17:52
tk3s evhr 00552121

A Fox tavaly befejeződött akciósorozata, a formabontó epizódszerkezete miatt mindenképpen emlékezetes 24 nyolc évadon át sodorta életveszélybe a főszereplő Jack Bauert (egy CTU nevű terrorelhárító szervezet tagját) és nagyjából mindenkit, aki a környezetében volt, legyen az kissé naiv leánygyermek vagy veterán terrorelhárító, senki nem maradt ki a szórásból.

Jack feladata egyszerű volt, megmenteni a világot, amit atomfegyverrel, biológiai fegyverrel és vegyifegyverrel is el akar pusztítani mindenféle terrorszervezet. Erre volt évadonként egy teljes napja, innen a cím is. A sorozat ugyanis egy évad alatt valós időben, 24 epizódon át egy nap történetét mesélte el, egy nagyon sűrű, akciódús napét, aminek a végén Jack zihálva/sírva/menekülve/holtan nyugtázta, hogy megtette, amit a haza megkívánt.

A nyíltan republikánus értékeket képviselő sorozat csak az utolsó két évadban kezdte el pedzegetni, hogy talán nem is annyira helyénvaló csak úgy, mindenféle felhatalmazás, engedély, bizonyíték és hasonló apróságok nélkül vallatni és kínozni a gyanúsítottakat (akik közül párról simán kiderült, hogy semmit nem tud a közelgő világégésről), habozás nélkül veszélybe sodorni ártatlanokat és nagyjából egészéből úgy viselkedni, mint a klasszikus westernhősök, akik inkább először lőttek, és csak utána kérdeztek. Már ha egyáltalán.

Érthető persze Jack Bauer viselkedése, és mindenki érti, mi manifesztálódik a törvény 9/11 utáni emberében, inkább szenvedjen pár ártatlan, mint a nagy többség, és így tovább. A nyolcadik évadra kimerülő sorozat utolsó jelenete magában hordozta az esetleges folytatás esélyét, amit korábban maga Kiefer Sutherland főszereplő és Howard Gordon producer is meglebegtetett, azaz mozifilmben zárják le a történetet, a kérdés csak az volt, hogy mikor.

2009 márciusában Sutherland a  Monsters Vs. Aliens című animációs film premierjén elárulta, hogy a 24-mozifilm helyszínéül Prágát vagy Londont nézték ki, egy évvel később pedig már azt lehetett hallani, hogy Billy Ray, a State of Play (A dolgok állása) című film írója már a történetet is kitalálta. Howard Gordon 2010 februárjában nyilatkozta, hogy a legnagyobb problémát a formátum okozza, hiszen másfél órás filmet forgatni a sorozathoz hasonló felállásban nem lehet.

tk3s 20040407 fox e55 926

Tavaly Áprilisban Kiefer Sutherland egy angol talkshow-ban nyilatkozta, hogy a film forgatókönyve készen van, valóban Európában játszódik, és az első évadra hasonlít majd annyiban, hogy sokkal kisebb, intimebb események és problémák állnak majd a középpontjában, nem pedig egy atombomba vagy vegyifegyver keresése.

Sutherland azt is elmondta, a két órás film nem követi majd a sorozat formátumát, vagyis, hogy valós időben mutatja be az eseményeket. Idén januárban már teljesen más volt a helyzet, Billy Ray története nem kellett a Fox-nak, a producerek pedig beleuntak az állandó csúszásokba, és egy időre leálltak az előkészületekkel, ez pedig nem ígért túl sok jót a film jövőjét illetően.

Ezért meglepő valahol a mai hír, amiből az derül ki, hogy a forgatást 2012 tavaszán el fogják kezdeni, Howard Gordon és Kiefer Sutherland mellett Brian Grazer lesz a producer, és ugyan Tony Scott rendező-producer kiszállt a projektből, de semmi nincs veszve, mindenki nagyon optimista és lelkes. A forgatókönyvet Mark Bomback írja, aki a Wolverine mellett is dolgozott korábban, és nagyon sietnie kell, mert Sutherland áprilistól forgathat, amikor Touch című új sorozatának munkálatai éppen állnak. Reméljük, most már lesz is valami a dologból.