Rekordáron kelt el George Lucas kamerája

2011.12.07. 17:17

Rekordösszegnek számító 625 ezer dollárt csengetett ki egy milliomos Star Wars-őrült az 1977-es Csillagok háborújához használt hagyományos, 35mm-es Panavision PSR kameráért egy Beverly Hills-i árverésen, így ez lett minden idők legdrágábban eladott Star Wars-ereklyéje. A kamera kikiáltási ára 200 ezer dollár volt, a szerencsés rajongó végül 520 ezres licittel győzött, ami mellé még az aukciósház 105 ezer dolláros jutalékát is ki kellett fizetnie.

LucasCamera2
Fotó: 20th Century Fox

A vevő a kamera mellé a híres fotót is megkapta, amin a még toka nélküli Lucas a kamera mellett ücsörög Rodin Gondolkodóját idéző pózban. Emellé jár egy hivatalos irat is a Panavision cégtől is, mert náluk nem szokás eladni a kamerákat, csak sok pénzért kölcsönadni. Az eddigi legdrágábban eladott Star Wars-ereklye egyébként egy eredeti TIE Fighter-modell volt, amit még a 77-es Csillagok háborújában használtak Lucas kellékesei: 2008-ban 402 500 dollárt fizetett érte egy fanatikus.

A többi hollywoodi kamera már nem volt ilyen népszerű az árverésen. A 2001: Űrodüsszeiához használt Panavision mindössze 70 ezer dollárt ért, Charlie Chaplin 1918-as Bell & Howell felvevőgépe pedig senkit sem érdekelt 200 ezer dolláros kikiáltási áron.

A Panavision, ahogy azt korábban mi is megírtuk, az ARRI és az Aaton cégekkel együtt az utóbbi években szép csendben beszüntette a hagyományos, filmtekercses felvevőgépek gyártását, hogy ezentúl kizárólag a digitális kamerák tervezésére és gyártására koncentráljon. (via Hollywood Reporter)