no

Brad sportfilmjét agyondicsérik a kritikusok

2011.12.08. 16:02
Három hónap késéssel mi is láthatjuk a Pénzcsináló című baseballdrámát. Mozikban Az ember tragédiája és a Kopaszkutya Kettő, a Szilveszter éjjelben pedig Michelle Pfeiffer mellett Robert De Niro, Halle Berry, Jessica Biel és Bon Jovi is feltűnik. Heti premierek.

Pénzcsináló

A Pénzcsináló igazi sportfilm: az oaklandi baseballcsapat nem elég, hogy nem jó, de pénze sincsen. Billy Beane (Brad Pitt) szereti a játékot, de annyira nem megy neki, viszont csapatvezető lesz. Kevé pénzét értelmesen akarja elkölteni, és amikor találkozik a matematikussal (Jonah Hill), újragondolják a csapatépítést. Kis pénzből, nem sztárolt, de statisztikai adatok alapján megbízható játékosokat kezdenek igzolni. Ez az a fordulópont, amitől a baseball, az amerikai foci és a kosárlabda is profi sport lesz, olyan, amilyennek ma szeretjük. A kritikák agyon dicsérik Brad Pittet és a filmet is. Az 50 millió dollárból forgatott mozi a jegypénztáraknál is jól teljesít. Eredetileg Steven Soderbergh rendezte volna a filmet, majd nem kellett neki,ahogy a Columbia stúdiónak a film Soderbergh nélkül. A Capote-ért Oscarra jelölt rendező, Bennett Millernek a hírek szerint sikerült egy izgalmas filmet készítenie, amit szeretnek Oscar-esélyesként említeni mostanában. Kedvenc történetünk sem hagyjuk ki: az előkészítés alatt le kellett cserélni az operatőrt szexuális bűncselekmény és fegyvertartás miatt. (IMDb: 8 pont, Rottentomatoes: 95 százalék)

Kopaszkutya Kettő

Schuster Lóri kimaradt a Kopaszkutya Kettőből, ami sajátos koncertfilm-dokumentumfilm hibrid lett, és hangsúlyozottan nem folytatása a 81-es Kopaszkutyának. A téma a Hobo Blues Band búcsúkoncertje és a zenekari tagok (Hobo, azaz Földes László énekes-szövegíró, Póka Egon basszusgitáros-zeneszerző és Deák Bill Gyula énekes) élete, de mellettük feltűnik Solti János dobos és Tátrai Tibor gitáros is. Szomjas György a filmben bemutatja a februári koncert előkészületeit, a kőbányai próbákat, de forgattak fikciós jeleneteket is, például egy elhagyatott aluljáróban, ahol még mindig ki van írva, hogy Bill a király. A producer, Huszár Viktor beszámolt arról, hogy a film 20 millió forintból forgott, nagy részét önerőből finanszírozták, és 3,5 millió forintot kaptak a kulturális tárca miniszteri keretéből. Kritikusunk fanyalgott: szerinte a Kopaszkutya Kettő tévéműsornak sekélyes, filmként értelmezhetetlen. A csütörtök esti premieren nyitóbuli lesz koncerttel a Barbra Negrában. Péntektől fut a mozikban, erdélyi mozik is adják (további információk a film honlapján).

Az ember tragédiája

"A gyártásvezetőm 600 milliót hozott össze, 2009 óta állt a film, majd idén Szőcs Géza kulturális államtitkár még 19,5 milliót adott. Ha minden pénz a kezdettől a rendelkezésemre állt volna, gyakorlatilag négy év alatt elkészültünk volna vele" - mondta az Indexnek Jankovics Marcell az 1988 óta készülő Az ember tragédiájáról, ami az Urániában debütált. Szerintünk látványos, tartalmas Madách-adaptáció született, a rendező csak a végtelen űrrel nem tudott mit kezdeni.

Anyák

Milcho Manchevski díjhalmozó macedón rendezőnek számít, mégsem nyert semmit a 2010-es Anyákkal. A film három történetet mesél el Macedónia különböző területeiről. Az elsőben két kisiskolás lány elmegy a rendőrségre és egy kitalált történettel feljelentést tesznek, a zsaruk pedig tényleg lecsuknak egy ártatlan gyanúsítottat a lányo kmeséje alapján. A második részben három fiatal filmes, egy elöregedett faluról és annak két lakójáról készít filmet, akik egy testvérpár és 16 éve nem beszélnek egymással. A harmadik rész egy tömeggyilkosság dokumentuma: egy anyakomplexusban szenvedő férfi, idősödő anyákat öl halomra. (IMDb: 6,7 pont, Rottentomatoes: -)

Szilveszter éjjel

Egy újabb teljesen felesleges, ezer főszereplővel készülő romantikus film a Valentin-nap után), amit biztos, hogy karácsony környékén mi is könnyes szemmel néznénk meg, de nincs még karácsony! A legendás Micsoda nő rendezőjének, Garry Marshallnak az új filmje arról szól, hogy New Yorkbn is élnek emberek, akik szeretik egymást, de mindenféle dolog miatt ez nem könnyű, viszont szilveszter éjjel jó dolgok történhetnek. A filmben mindenki játszik: Michelle Pfeiffer, Zac Afron, Robert De Niro, Halle Berry, Common, Jessica Biel, Bon Jovi. (IMDb: 5,1 pont, Rottentomatoes: 6 százalék)

Diótörő 3D

Oroszországban és Németországban tavaly ment a mozikban, a svédeknél meg már dvd-n is kijött az a 2010-es Diótörő-feldolgozás, ami most itthon is 3D-ben mutatja be a játékfigurává változtatott fiú, a kis Mary és a gonosz Egérkirály karácsonyi történetét. Andrei Konchalovskiy, a Hollywoodban befutott orosz író-rendező nem ragaszkodott az eredeti Csajkovszkij-baletthez, ami még az 1800-as évek végén játszódott, elővette inkább a rohamsisakos nácikat meg a gőzgépeket. A 90 millióból több éven át készült látványmozi végül bukott: csak 14,6 milliót tudott összeszedni tavaly november óta. "Ki volt az a pihentagyú, aki szerint jó posztapokaliptikus 3D-filmet lehet készíteni egy klasszikus balettből?" - méltatlankodott az USA Today, a New York Post viszont keményebb volt: "Látványosan félreértelmezett és ocsmány film". A Diótörő egyes jeleneteit egyébként Magyarországon, Pomázon forgatták (IMDb: 4,3 pont, Rottentomatoes: 0 százalék)