Elárverezik Orson Welles Oscar-díját

2011.12.13. 11:19

Elárverezik Orson Welles Oscar-díját, amelyet Az Aranypolgár című klasszikus forgatókönyvéért kapott. A szobor akár a karácsonyi meglepetés is lehet valakinek: december 20-án kerül kalapács alá a Nate D. Sanders aukciós cégnél. A szobor 600 ezer és egymillió dollár közötti áron találhat gazdára. Eladója nem akarja felfedni kilétét, és bízik abban, hogy tetemes összegért kel majd el az Aranypolgár egyetlen Oscarja.

Az igazán híres hollywoodi emléktárgyak rendkívül magas áron kelnek el, Marilyn Monroe híres elefántcsontszínű ruhája például 4,6 millió dollárért cserélt gazdát júniusban. Orson Welles Oscar-szobrának története filmbe illő: a színész-rendező elvesztette, de 1985-ben bekövetkezett halála után felbukkant, majd 1994-ben árverésen kínálta egy operatőr, aki állította, hogy a művészóriás adta neki fizetségül.

Welles lánya, Beatrice azonban pert indított, és vissza is kapta az aranyozott szobrocskát. Ellene viszont a díjat adományozó amerikai filmakadémia nyújtott be keresetet, amikor Beatrice 2003-ban el akarta árverezni a szobrot. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben aukcióra vitte, sikertelenül.

Az amerikai filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat, és kizárólag jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok - 1950 előtt nyert - Oscar bukkant fel árverésen, ezek között volt az Elfújta a szél legjobb filmnek járó szobra, amelyet Michael Jackson vett meg 1999-ben 1,54 millió dollárért