Különdíjat kapott Jolie Budapesten forgatott filmje

2011.12.14. 16:46

Különdíjával jutalmazza Angelina Jolie "fontos társadalmi problémát" feszegető boszniai háborús filmjét az Amerikai Producerek Céhe (PGA). A producerszervezet kedden jelentette be, hogy 2012-ben a Stanley Kramer-díjat adományozza Jolie-nak, aki a hamarosan a mozikba kerülő In The Land of Blood and Honey című filmmel debütál rendezőként.

A 2002-ben alapított elismerést a sztár a háborús dráma producereként veheti át. A néhai hollywoodi rendező emléke előtt tisztelgő díjat évente ítélik oda egy olyan producernek, aki "közérthető és felemelő módon világít rá izgató társadalmi kérdésekre".

A színésznő tavaly szinte az egész filmet Magyarországon forgatta le, mert Boszniában magasra csaptak az indulatok a produkció forgatókönyve körül. A dráma ugyanis egy szerb férfi és egy bosnyák nő szerelmének történetét mutatja be a háború előestéjén és azt követően. Egy napokban megrendezett szarajevói vetítés megnyugtatta a film boszniai ellenzőit, a produkciót beharangozó reklámfilm viszont a balkáni háború szerb áldozataiból váltott ki ellenérzéseket.

Az In The Land of Blood and Honey című film szűk körű forgalmazása december 23-án kezdődik az Egyesült Államokban.