Clooney-t szétjelölték az Aranyglóbuszon

2011.12.15. 15:37 Módosítva: 2011.12.15. 16:13

George Clooney-t színészként és rendezőként is jelölték a 69. Aranyglóbuszon, ahogy filmjét is, nem akármilyen nagy nyertese lehet majd a gálának. Ryan Goslingot dráma és vígjáték kategóriában is a legjobb férfi színészek között látják. A tetovált lány szinte eltűnt: Rooney Mara és a filmzene játszik csak. Angelina Jolie a legjobb külföldi film Aranyglóbuszát is elnyerheti. Hat díjra jelölték az Artistot, ami szép siker Weinsteinéktől.

000 Hkg5681222
Fotó: James Morgan

George Clooney két filmje is a legjobbak között kapott helyet a dráma kategóriában, egyikben szerepel (Utódok), a másikat rendezte, játszott is benne (Március idusán). A Ryan Goslinggal forgatott politikai dráma, a Március idusán mellett az Alexander Payne rendezte Utódokkal is a hatos listára került. A többi négy a legjobb film Aranylóbusz-díjáért: A segítség, a Pénzcsináló, a Martin Scorsese rendezte mese, A leleményes hugo, és Steven Spielberg lovas filmje, a War Horse.

A legjobb musicalek és vígjátékok kategóriájában szerepel Woody Allen Éjfél Párizsban című filmje, a cannes-i győztes, az Artist, a rákos-vicces 50/50, a Michelle Williams főszereplésével készült My week with Marilyn, illetve a Koszorúslányok.

A legjobb rendezőket is ebből a két csomagból választották ki természetesen: Geoerge Clooney (Március idusán), Woody Allen (Éjfél Párizsban), Martin Scorsese (A leleményes Hugo), Michel Hazanavicius (Artist) és Alexander Payne (Utódok).

Ryan Gosling
Ryan Gosling
Fotó: Anne-christine Poujoulat

Ryan Goslingot nem véletlenül szeretjük nagyon, dráma és vígjáték kategóriában is jelölték (Március idusán és Őrült, dilis, szerelem). A legjobb színészek között Gosling a következő szuper négyessel kell megküzdjön: Leonardo DiCaprio (J. Edgar), George Clooney (Utódok), Brad Pitt (Pénzcsináló), valamint bekerült Michael Fassbender (Shame). A szórakoztató kategóriában, nevezzük most így, az Artist főszereplője, Jean Dujardin, Brendan Gleeson (A guardista), Joseph Gordon Levitt (50/50), Owen Wilson (Éjfél Párizsban).

A legjobb női színészek dráma kategóriában: A tetovált lány, Rooney Mara, Meryl Streeppel (The Iron Lady), Viola Davis (A segítség), Glenn Close (Albert Nobbs) és Tilda Swinton (We need to talk about Kevin). Nagy verseny várható a remek névsor miatt.

Rooney Mara
Rooney Mara
Fotó: Max Nash

Egyébként feltűnő A tetovált lány hiánya, mert Rooney Mara mellett a filmzenéért kapott jelölést: a Social Network Oscar-díja után rögvest újra jelölték Trent Reznort, most A tetovált lány című film zenéjéért (itt versenytárs Madonna W.E. című filmjét).

A vígjáték/musical kategóriában Michelle Williams (My week with Marilyn), Jodie Foster (Carnage), Charlize Theron (Pszichoszingli), Kristen Wiig (Koszorúslányok), Kate Winslet (Csetepaté).

A legjobb külföldi filmek között a Cannes-ban bemutatott Almodóvar-film, A bőr, amelyben élek és a Dardenne-testvérek mozija, A srác a biciklivel is versenyez Angelina Jolie nálunk is forgatott szerb filmjével, A vér és méz földjénnel együtt. Egy kínai film, a Jin líng shí san chai és a nagyon szép Nader és Simin is kapott jelölést. Tarr Béla utolsó munkája, A torinói ló nem.

000 Par3529855
Fotó: Szabolcs Barakonyi

A cannes-i győztes filmet, The Artistot hat kategóriában is jelölték. A legjobb forgatókönyvért járó díjért Woody Allennel (Éjfél Párizsban), Aaron Sorkinnal (Pénzcsináló), George Clooney-val (Március idusán) és Alexander Payne-nel (Utódok) kell versenyeznie.

A szmóker kaméleonról szóló Rangót, a Tintin kalandjait, Csizmás, a kandúrt, a Verdák 2-t és a Karácsony Artúrt jelölték a legjobb animációs film díjáért.

tintin-kaladjai

Az HBO jövőre is élőben közvetíti majd a díjátadó gálát, magyar idő szerint január 16-án hajnali 2 órakor. A gálát megint az Office-ból ismert Ricky Gervais vezeti, akinek tavaly is nagyon jól ment ez.