Nyomasztónak találták Jolie Budapesten forgatott filmjét a kritikusok

2011.12.27. 10:37

Az In the Land of Blood and Honey című boszniai háborús drámát december 23-án mutatták be az Egyesült Államokban, a film azonban vegyes fogadtatásra talált.

Angelina Jolie első rendezése a Los Angeles Times című lap szerint "lenyűgöző és váratlan", mások - egyebek közt a The Hollywood Reporter - viszont túlságosan is brutálisnak találták a háború, az erőszak és a hatalom ábrázolását.

A legtöbb kritikus egyetértett abban, hogy rendezőként Angelina Jolie "erős és nyomasztó" légkört tudott teremteni filmjében, amelyet viszont nem tartanak esélyesnek arra, hogy kasszasiker legyen. "Angelina Jolie arcot és lelket ad a háborúnak" - írta a New York Daily News kritikusa. A Los Angeles Times dicsérte a színésznőt, mert szerinte "hiteles" ábrázolást nyújt filmjével, noha a cselekménynek vannak gyenge pontjai. A Times magazin szerint Jolie filmje "mélyen szívből jövő", ugyanakkor "kegyetlen és sötét".

A filmvilágban nagy port vert fel, hogy a filmet már az amerikai premier előtt Golden Globe-díjra jelölték, és a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában kínai, belga, iráni, illetve spanyol művekkel versenyben van a díjért. A háborús drámát már kitüntették a Stanley Kramer produceri díjjal.