no

Pacino a nőimitátor Sandlernél is rosszabb

2011.12.30. 13:59
Gerald Butler afrikai mészárlása és Adam Sandler fingós-ikres vígjátéka mellett Cannes-díjas művészfilmeket, izraeli terrorelhárító drámát, spanyol lagzit és a török vendégmunkásokat is nézhetünk a héten. Elképesztő év végi filmdömping.

Jack és Jill

A medencébe vizelés királya, Adam Sandler a saját ikerhúgát is eljátssza a Jack és Jillben, így duplaannyi fingós viccet kapunk tőle, mint máskor, sőt, bónuszként még az alkoholista madárijesztőre hasonlító Al Pacino is beleszeret, aki élete legrosszabb alakítását nyújtja. A 79 millió dollárba kerülő vígjáték ugyan összekapart 87,8 milliót, de minden kritikus lehúzta. "Elképesztően humortalan, totális csőd. Pofátlanul béna vígjátéki elemeket kevertek az otromba termékelhelyezések közé." (Rolling Stone), "A 90-es évek közepének tipikus vígjátéka, fingós poénokkal és Adam Sandlerrel" (Associated Press), "Szomorú, ha egy komikus új vígjátékában az öreg Pacino a legviccesebb dolog" (New York Post). (IMDb: 2,8 pont, Rottentomatoes: 4 százalék)

Géppisztolyos prédikátor

A kockás hasú spártaiból lett elhízott Russell Crowe-klón, Gerard Butler és a World War Z rendezője, Marc Forster 30 millióból forgattak filmet egy sittes motoros banditáról, aki Szudánban templomépítéssel és a helyi milíciák befenyítésével vezekel korábbi bűneiért. A Géppisztolyos prédikátor hiába alapul igaz történeten, eddig mindössze 1 millió dollárt termelt és a kritikusok is lehúzták. A Variety szerint a film "a Machete művészfilmes díjesőben reménykedő remake-je", mégsem nyert sehol, pedig a zenéjét Aranyglóbuszra is jelölték. A funkciótlan erőszakot Amerika Réz Andrása, Roger Ebert is kiemelte. (IMDb: 6,4 pont, Rottentomatoes: 29 százalék)

A rend őre

Az izraeli terrorelhárító szolgálat tagjainak hétköznapjait ismerhetjük meg Nadav Lapid három díjat is bezsebelő filmjéből, amiben nincsenek akciófilmekbe illő, laza és kemény kommandósok, csak bringázó katonák. A film másik történetszála négy politikailag igen aktív fiatalt mutat be, akik néhány milliárdos túszul ejtése után globalizáció-ellenes mozgalmárokból azonnal terroristák lesznek, és természetesen a film elején bemutatott terrorelhárítókat küldik ellenük. (IMDb: 6,7 pont, Rottentomatoes: -)

Almanya - A török paradicsom

Yasemin Samdereli Németországban két díjat is nyert a török vendégmunkások és a modern civilizáció vicces találkozását bemutató filmjével, amiben megismerhetjük egy mélyszegénységben élő muzulmán család beilleszkedését az 1970-es évek Európájába. (IMDb: 7,3 pont, Rottentomatoes: -)

Az élet négyszer

Michelangelo Frammartino filmje a természet folytonos körforgását, az életet és a halált mutatja meg Dél-Olaszország hegyi városában, Calabriaban. Bár látjuk az ott élő emberek mindennapjait, a filmnek nincs történeti íve, inkább meditatív jellegű, mint amilyen a Twin Peaks főcímzenéje volt. Azért 2010-ben így is elnyert Cannes-ban, Pozsonyban és Olaszországban öt fesztiváldíjat. (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: 92 százalék)

Kikötői történet

Aki álmatlanul forgolódott amiatt, mert hetek óta nem tudott skandináv filmet nézni a Cirkóban, fellélegezhet: íme Aki Kaurismäki négy fesztiválon díjazott, Cannes-ban is körbeünnepelt meséje egy kiskorú, fekete illegális bevándorló és egy karót nyelt Le Havre-i öregúr barátságáról. A nézők és a kritikusok imádták, a Hollywood Reporter szerint "ez a film egy kis oázis a gonosz világban, ahová elmenekülhetünk egy időre", az Arizona Republic pedig "a filmes műfaj igazi varázslatának" nevezte. (IMDb: 7,5 pont, Rottentomatoes: 98 százalék)

Laza esküvő

A spanyolok bazi nagy lagzija annyiban kilóg a hasonló témájú etnikai bulik sorából, hogy az esküvő elmaradása miatt a vőlegény búfelejtésére és gyerekkori barátainak önkereső útjára koncentrál, így inkább a Másnaposokkal mutat rokonságot. A rendező a díjhalmozó Daniel Sánchez Arévalo. (IMDb: 6,4 pont, Rottentomatoes: -)