Olcsó horror kereste a legtöbb pénzt Amerikában

Index, MTI
2012.01.09. 11:12

Az ördög benned lakozik (The Devil Inside) című alacsony költségvetésű horrorfilm végzett a hét végén az észak-amerikai kasszasikerlista élén.

Bár az első kritikák lehúzták, és az imdb szerint a nézők is fanyalogtak, az amerikai és kanadai mozikban mégis 34,5 millió dollárért (8,4 milliárd forintért) váltottak rá jegyet a nézők. A filmet forgalmazó Paramount filmstúdió, amelynek mindössze egymillió dollárjába (245 millió forintjába) került a produkció, elismerte, hogy Az ördög benned lakozik megosztja a közönséget.

A filmben egy fiaal nő nyomoz anyja után, aki egy engedély nélküli ördögűzés alatt megölt három embert. A lány csatlakozik egy paphoz, és egyre több ördögűzésben vesz részt, miközben valami olyasmivel találkozik, aminek létezését eddig tagadta. A minössze 87 perces film az IMDB felhasználóinak értékelése alapján mindössze 4,4 ponton áll jelenleg, vagyis a mozijárók jelentős része nincs túl jó véleménnyel az alkotásról.

Ahogy Don Harris, a stúdió észak-amerikai forgalmazási elnöke fogalmazott, ahányan a filmet szerették, a mozi annyi nézőt meg is rázott. A váratlanul nagy sikert Harris annak tulajdonította, hogy hasonló, a fiatalokat és a műfaj szerelmeseit célzó online marketingstratégiát alkalmaztak, mint az ugyancsak alacsony költségvetésű Parajelenségek című horror epizódjai esetében.

A Mission: Impossible - Fantom protokoll a péntektől vasárnapig számolt jegybevételek alapján 20,5 millió dolláros (ötmilliárd forintos) eladással a toplista második helyén végzett Észak-Amerikában. A harmadik helyet a Sherlock Holmes: Árnyjáték című akcióthriller kapta 14.1 millió dollárral (3,4 milliárd forinttal), a negyedik A tetovált lány lett 11,3 milliós (2,7 milliárd forintos) bevétellel, az ötödik pedig az Alvin és a mókusok harmadik része 9,5 milliós (2,3 milliárd forintos) jegyeladással.

Az amerikai mozik jó hetet zártak: a Hollywood.com boxoffice-elemző honlap szerint a bevételek elérték a 144 millió dollárt (35 milliárd forintot), ami 29 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos hetének jegyeladása