Az Üvegtigris producere pénzeli a szemlét

2012.01.12. 17:01

Február 2. és 5. között, az Uránia és a Toldi moziban megrendezendő 43. Magyar Filmszemlén kilenc játékfilm indul, jelentette be csütörtökön a Magyar Filmművészek Szövetsége. Mivel a rendezvény nem kapott állami támogatást, az idei fapados szemlének a szövetség szervezőmunkája mellett szponzora is lett: Kovács Gábor producer személyében.

A kulturális tárca feladatai közül kivették a szemlét, de produceri szponzorációt még kaphat az esemény. "Fontos, hogy a Magyar Filmszemle 43 éves tradíciója ne szakadjon meg, mondta az Üvegtigris és a Bibliothéque Pascal-filmek producere, aki arról nem nyilatkozott, hogy mennyivel támogatja a vetítéssorozatot. - A lényeg, hogy az utóbbi időben ledorongolt és lekezelt magyar film is bizonyíthasson a no budgettől a low-budgeten át a nagyköltségvetésűekig. Jó lenne, ha más producerek is csatlakoznának, bármekkora összeggel", tette hozzá.

A 2012-es filmszemlén előzsűrizés, verseny nem lesz és díjakat sem adnak ki. Protokollesemények nélkül zajlik a szemle, néhány külföldi vendég részvételével. Csak ősbemutatókat tartanak, a korábban bemutatott filmek utánjátszására nincs lehetőség, közölték a szervezők. A játékfilmek és dokumentumfilmek mellett tudományos ismeretterjesztő, animációs és kisjátékfilmeket, kísérleti filmprodukciókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A játékfilmes programból Fancsikai Péter jp.co.de, Pálfi György Final cut - Hölgyeim és uraim és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú (befejezés alatt) című filmjeit hagytuk ki eddig a felsorolásból a Deák Krisztina Aglaja, Fliegauf Benedek Csak a szél, Szabó István Az ajtó, Török Ferenc Isztambul, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim (befejezés alatt), valamint a tíz rendező - Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós - rövidfilmjeiből álló Magyarország 2011 mellett.

A filmszemle részletes programját és a filmek teljes listáját a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. A rendezvény vetítéseire érvényes mozijegyek egységesen 600 forintba kerülnek majd.