George Clooney kap díjat a jelölésekből?

2012.01.14. 15:03

Elképzelhető 2012. január 23-án hajnalban egy fekete-fehér némafilm taroljon az Aranyglóbuszon? Igen. A faramuci díjazásáról ismert bizottság sok fontos filmet kihagyott, fontos szereplőket elfelejtett, viszont óriási sztárokat, így George Clooneyt és Ryan Goslingot is túljelölte. A cikk első felében a filmekkel, második felében a tévés díjakkal foglalkozunk.

Ha a mostani várakozások beigazolódnak, akkor egy fekete-fehér némafilm, a hat díjra jelölt Artist lehet a favorit az Aranyglóbuszon, ami Cannes-ban debütált, és óriási siker volt. A legjobb film díja mellett ez a film adhatja a legjobb rendezőt (Michel Hazanavicius) és akár a legjobb forgatókönyvet is.

Michel Hazanavicius az Artist plakátjával
Michel Hazanavicius az Artist plakátjával
Fotó: Gabriel Bouys

Sok jelölést kapott, pontosan ötöt az Utódok és A segítség, négyet A hatalom árnyékában, Az éjszaka Párizsban, a Pénzcsináló, hármat a Hugo és az Albert Nobbs. Mindenki vihet majd haza valamit, el is áruljuk, ki mit.

A legjobb filmek között két kategóriában díjaznak, az egyiket, a musical-vígjátékot megnyeri az Artist, mást nem nagyon tudunk elképzelni. Az Oscar legkomolyabb várományosa jelenleg.

Az Artist mellett csak felsorolják majd a vicces-rákos Fifti-fiftit, Woody Allen kifejezetten szórakoztató meséjét az íróról, aki Párizsban találkozik Picassóval, T.S. Elliottal, F. Scott Fitzgeralddal (Éjfélkor Párizsban). Említsük meg, hogy itt versenyez a Koszorúslányok, aminek a fosós jelenetén csak mi nevettünk a baráti körben. A pompás színésznő, Michelle Williams most Marilyn Monroe bőrébe bújt a My Week with Marilyn című film miatt.

Woody Harrelson bejelneti a jelöléseket
Woody Harrelson bejelneti a jelöléseket
Fotó: Gus Ruelas

A legjobb filmek között a dráma kategóriában számunkra nincs igazán kimagasló alkotás. Az Utódokat talán a többinél jobb kritikát kapott, a szakértők is nagyobb esélyt adnak. A szórakoztatóan matekos baseballfilm, a Brad Pitt főszereplésével készült Pénzcsináló George Clooney rendezésével, A hatalom árnyékábannal versenyez. Spielberg lovakat küldött harcba (Hadak útján), mi minden kikerült képtől, előzetestől csak rosszabbul éreztük magunkat. A segítségben megvan a díjhoz szükséges az ún. komoly üzenet, de nem érezzük kimagaslónak. Simán lehet, hogy Martin Scorsese Hugója beelőz mindenkit.

A színészek közötti verseny eggyel izgalmasabb lesz, mert minden jelölt nagyon jó. Dráma kategóriájában jó esélyekkel indul a George Clooney főszereplésével készült Utódok című film. Bár nagy a verseny a drámák között, a szakértők Clooney-t emelik ki fő esélyesnek, pedig a kategóriában Leonardo DiCaprio eljátszotta J. Edgar Hoovert, Brad Pitt nem volt rossz a Pénzcsinálóban, Michael Fassbender szexmániásként pedig a kritikák szerint egészen őrjítő a Shame-ben, miközben Ryan Gosling A hatalom árnyékában című moziban döbbent rá, milyen szemét a politika világa.

Nem csodálkoznánk, ha Goslingot a musical-vígjáték kategóriában kárpótolnák, ahol az Őrült, dilis, szerelemért jelölték. Ha biztosra akarunk menni, akkor Jean Dujardinre tennénk az Artistért, vagy Joseph Gordon Levittre, aki a Fifti-fiftiben meggyőző nagyon.

Ryan Gosling, 2011 sztárja
Ryan Gosling, 2011 sztárja
Fotó: Francois Guillot

Az Artist mellett nagy kedvence idén is a HFPA-nak George Clooney, akit rendezőként (A hatalom árnyékában) és színészként (Utódok) is jelöltek, valamint Ryan Gosling, aki Clooney politikai filmjében alakítja a főszerepet, illetve az Őrült, dilis, szerelemben is. Ez utóbbi jelölés talán tényleg túlzás, pedig mi imádjuk a Drive főhősét, és 2011 tényleg az ő éve volt.

A kritika vegyes a Vasladyvel kapcsolatban, sokak szerint még le sem futott Helen Mirren emlékezetes királynői alakítása, ráadásul A király beszéde is óriási sikereket ért el, máris itt van Meryl Streep, aki a Vasladyvel próbálkozik, amihez elég komoly versenytársak asszisztálhatnak. Glenn Close (Albert Nobbs), Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről), de itt van A tetovált lány egyik jelölése is, Rooney Mara (a másik Trent Reznor filmzenéje).

Meryl Streep a Vaslady
Meryl Streep a Vaslady
Fotó: outnow.ch

A jelölés nehéz és hálátlan processzus, de a HFPA nem jelölte Steven Spielberget (a Hadak útján trailere alapján nem is baj), David Finchert (A tetovált lányért talán nem is kellett), Clint Eastwoodot (J. Edgar), és akkor olyan, szinte ismeretlen rendezőkről nem is beszélünk, mint A segítséget jegyző Tate Taylor vagy a Pénzcsinálót remekül elkészítő Bennett Miller.

A nagy hiányzó: Lars Von Trier Melankóliája
A nagy hiányzó: Lars Von Trier Melankóliája

A nagy hiányzók között tartják számon Terrence Malick és cannes-i győztes filmjének, Az élet fájának a hiányát, ahogy Lars Von Trier Melankóliáját. Annyira nem foglalkoztak ezekkel, hogy utóbbinál még Kirsten Dunstot sem jelölték, pedig megérdemelte volna

A tévé ilyenkor nem fontos

A tévések is megkapják az Aranyglóbuszt, bár számukra korántsem bír akkora jelentőséggel, mint a filmesek számára, akinél ez a díj jó indikációja az Oscar-jelöléseknek - aki Aranyglóbuszt nyer, jó eséllyel várhatja a másik szobrot is. A tévések Oscarja azonban az Emmy-díj (ezt osztja a Tévéakadémia), és erre az Aranyglóbusz semmilyen hatással nincs - többek között azért, mert az Emmy-t nem egy hónappal később, hanem majd nyolc hónap múlva osztják ki.

A tévés díjakat nem érdemes különösebben komolyan venni, hiszen a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók nagy része nem tévés, hanem filmes beállítottságú, igaz, elbeszélgetnek a tévében szereplő színészekkel és a sorozatokat készítő szakemberekkel is, de valahol csak szükséges rossznak tekintik az ilyen megbízatásokat - a mi Návai Anikónk is szívesebben mutatkozik Steven Spielberg társaságában, mint Dick Wolféban.

A jelölések ennek megfelelően az idei körben sem alakultak másként, mint szoktak - a HFP néhány nevezésétől a szakújságírók kis híján agyvérzést kaptak, másokat pedig megsüvegeltek. Arra nincs magyarázat, hogyan maradhatott ki a legjobb dráma kategóriából a Breaking Bad (nálunk Totál szívás, RTL), és mióta létezik a díj, nem érti senki, hogyan lehet a mellékszereplő kategóriákban összemosni a vígjátékokat, drámákat, tévéfilmeket és minisorozatokat. Nem lehet megmérkőztetni egymással Eric Stonestreetet (Modern család - sitcom), Peter Dinklage-t (Trónok harca - dráma) és Guy Pierce-t (Mildred Pierce, minisorozat), mint ahogy a Gengszterkorzót sem a Modern családdal mérjük össze. Ezen az alapon Leo Messi labdarúgót és Polgár Judit sakkozót is összehasonlíthatnánk.

A nevezések között hiába keressük a Treme-ben zseniális Khandi Alexandert vagy a Friday Night Lights két nagyszerű főszereplőjét, Kyle Chandlert és Connie Brittont, a legjobb drámák közé a Totál szívás mellé a Sons of Anarchy is simán beférhetett volna, és akkor a Törvény embere (Justified) című sorozatról és két főszereplőjéről (Timothy Olyphant és Walton Goggins) még nem is beszéltünk. Nem kapott nevezést a Törvény emberében kiváló Margot Martindale, a Sons of Anarchy-ban kiemelkedően jó Katey Sagal, az újságíróknak a Rescue Me című sorozat nem mond semmit, a vígjáték kategóriában sehol nincs a Louie, aminél viccesebbet évek óta nem írt senki, és persze nem nevezték a készítő-főszereplő Louis CK-t sem.

Peter Dinklage
Peter Dinklage

Az idei nevezéseket elnézve tovább folytatódik a kábelcsatornák hegemóniája, a nevezések között 42-13 az arány. A kábeladók közül az HBO és a Showtime vezeti a listát, a network tévék közül az ABC a Modern családnak, a Fox meg a New Girlnek örülhet. Ezek szerint a minőségi drámát a kábelcsatornákon, a röhögést viszont a network tévén kell keresni. A Goldderby szerint a legjobb dráma a Homeland című Showtime-sorozat lesz, a legjobb vígjáték pedig a Modern család, meglepetést sejtenek a legjobb drámai színész (Kelsey Grammer - Boss) és a legjobb vígjátékszínész (Matt LeBlanc - Episodes) kategóriákban, de papírformát látnak a legjobb drámai színésznők versenyében (Claire Danes - Homeland) és a legjobb férfi mellékszereplők között is (Peter Dinklage - Trónok harca).

Claire Danes
Claire Danes

Szerintünk díjat érdemelne Jessica Lange az Amerocan Horror Story című sorozat dámájának megformálásáért, Dinklage-nek, Danes-nek, a Homelandnek és a Modern családnak viszont mi is odaítéljük az Aranyglóbuszt előre. A legjobb drámai színész nálunk Bryan Cranston (Totál szívás), a legjobb vígjátékszínésznő kategóriában Amy Poehler győzelmét vennénk legszívesebben (Városfejlesztési osztály), a minisorozatok között pedig a Mildred Pierce tarolásának hullámoznánk, de a Dowton Abbey című brit sorozat sikerének is örülnénk. Minden kiderül 16-án hajnali kettőtől, a gálát nálunk az HBO közvetíti élőben.