Az Olsen lány, akiről soha nem hallottunk

2012.01.16. 00:54

Czeizel Endre legyen a talpán, aki meg tudja mondani, Olsenéknél miért tehetséges mindenki. Az Olsen ikreket bébikoruktól figyelhetjük, de míg ők megmaradtak a sztárpletykák között, húguk titokban igazi színésznő lett. A héten mutatták be a Sundance-t, és Cannes-t már sikerrel megjárt Martha Marcy May Marlene című filmet Elizabeth Olsen főszereplésével. Azt nem tudtuk meg, milyenek a vasárnapi ebédek, hogy apuka milyen génkoktélt ivott, de megmutatunk egy a körülményekhez képest normális családot.

Elizabeth Olsen
Elizabeth Olsen

Tavaly Cannes-ban láttuk a hippikommuniáról szóló remek mozit, a Martha Marcy May Marlene-t Elizabeth Olsen főszereplésével. A lány előbb a vásznon volt magával ragadó, majd személyesen is, amikor a színpadra ment meghajolni a bemutató után. Ott volt egy Olsen lány, aki szemét és mosolyát tekintve teljesen a nála három évvel idősebb ikernővéreire, az igazi celebekként élő Mary-Kate-re és Ashley-re hasonlított, mégsem lehetett hallani róla soha. És még magasabb is náluk!

A nálunk Bír-lak címen futó sorozatban a bébit Mary-Kate és Ashley alakította, annyira sikeresek lettek, hogy futószalagon gyártották az ikres filmeket utána. Brand lett belőlük.

Az ikreknek két testvére van, az idősebb Trent, és a fiatalabb Elizabeth. Minket sokkal jobban érdekel a titokzatos Elizabeth, aki tavaly bukkant fel váratlanul Sundance Fesztiválon, majd Cannes-ban, és óriási sikereket ért el. Szeretik, ahogy színészkedik. Ő lett a normális lány a nagyon fura ikrekhez képest. Az ikrek a kontextus, hogy megértsük Elizabeth tehetségét.

Bébisztárokból milliárdosok

Hat hónaposan munkába állni komoly kihívás: Mary-Kate és Ashley ennyi idősen szerződtek le, hogy kilenc hónaposan először szerepeljenek a Bír-lak című sorozatban. Sokáig még egy néven is szerepeltek. Eleinte Ashley mindig sírt a jelenetben, ezért Mary-Kate-et többet használták. Mindketten Michelle-t alakították, és mindig az, aki nem sírt a kamera előtt, mondta Mary-Kate. Az ikreket régóta figyeljük, pedig 2022-ben még mindig csak 35 évesek lesznek.

Később gyorsan dollárra váltották a nevüket, de ők ebből csak 18 évesen kaszáltak igazán: 1993-ban, mindössze 7 évesen megalapították a nevükkel és arcukkal futó Dualstar nevű céget, ami alapvetően a saját filmjeiket, tévésorozataikat, kiegészítőiket, sminkcuccaikat és ruháikat gyártja és forgalmazza, a cég állítólag egymilliárd dollárt ér. 2002-ben és 2007-ben felkerültek a leggazdagabb nők a szórakoztatóiparban tematikus Forbes-lista 11. helyére. A Mattel gyártotta Olsen babákról külön nem is beszélnénk, de a lényeg, hogy mindent el lehetett adni velük. Mary-Kate az Interview magazinban elmondta, hogy a Bír-lak után minden filmet rájuk írtak, ami saját közönséget teremtett nekik, így nem volt nagy kockázat, siker viszont jelentős. Két-három hétig forgattak egy filmet minden előkészület nélkül: megkapták a szöveget a jelenet előtt, memorizálták és már forgattak is.

Ashley szerint mindenben a munka keményebbik végét fogják meg, akkor is, mikor a Wal-Mart lánccal elkészítették első saját ruhamárkájukat. Ashley az okosabb, pénzügyekben gondolkodó, Mary-Kate a kreatív agy kettőjük közül, viszont mivel közös a gyermekkoruk, a sikereik, így az emlékeik nagy része is, ezért "sokszor nem tudjuk, melyik eset kivel történt meg" - mondta Mary-Kate. Ő ahhoz hasonlította ezt, hogy az egyiküket valamikor megcsípte egy szúnyog, de nem tudják melyikőjüket, mert mindkettőjüknek nagyon fájt.

Ez persze csak az egyik, népszerűséggel, pénzzel és jóléttel díszített oldala a sikernek, a másik oldala meg csupa baj. Ezért szeretnek New Yorkban lakni inkább, mint Los Angelesben, előbbiben normálisan kezelik őket, míg utóbbiban nincsenek tekintettel rájuk és magánéletükre. LA-ben rendszeresen követik őket, szinte paranoiássá váltak ettől.

2004-ben a New York Universityre mentek tanulni, de elég gyorsan otthagyták, mert bár sokáig úgy látták, vissza kell lépniük kicsit, lassítaniuk kell és tanulniuk, végül nagyon unalmasnak találták. Mary-Kate még ebben az évben hathetes elvonóra vonult anorexiája miatt, és a pletykák szerint drogproblémái miatt. A következő években a sajtósa általában azzal foglalkozott, hogy a Mary-Kate-ről készült fotókról elmagyarázta, hogy jó húsban van a lány. Az sem esett jól neki, hogy Pars Hilton lenyúlta a görög férfit az életéből.

A megélhetési filmezéssel nincs különösebb probléma, sikeresen el tudják adni a filmjeiket, de mégis a piacon igazán erősek a lányok. Ezért is volt durva, amikor elkezdtek a drogproblémáikról írni. 2006-ban 40 millió dollárra perelte Ashley a National Enquirer nevű bulvár újságot, mert kábítószerezéssel gyanúsították meg. Később, 2008-ban Heath Ledger halálánál került elő Mary-Kate neve: Diane Lee Wolozin masszőr kétszer hívta fel a lányt, amikor a masszázsra érkezve az ágyában meztelenül fekvő Ledgerre rátalált, és csak utána hívta a 911-et.

Az Interview magazin cikkéből az derül ki, hogy Mary-Kate felnőtt. Nem bulizik állandóan, nem beszél butaságokat a médiában, hanem hol a színészetre koncentrál, amiből mondjuk nem sokat látni, hol a két ruhamárkájukra, a Row-ra és az Elizabeth&Jamesre.

Az öltözködést annyira imádják, hogy Mary-Kate megőrült, amikor nem tudta, miben menjen Baz Luhrmann filmjének, a Gatsbynek a meghallgatására. A Leonardo DiCaprio főszereplésével készülő filmben végül az Egy lányról, a Drive és a Ne engedj el fiatal színésznőjét, Carey Mulligant választották ki.

Csak 16 évesen kezdett el ruhákat vásárolni, addig ez nem nagyon érdekelte. Más ikrekhez hasonlóan őket is ugyanúgy öltöztették a szüleik, és ez annyira mély sebeket ejthetett, hogy konkrétan emlékszik rá, mit viselt 2003-ban a Charlie angyalai premierjén, amikor végre először teljesen máshogy öltöztek fel. "Mi nagyon különbözőek vagyunk, de ugyanazok a céljaink" - mondta Mary-Kate.

Hozzájuk képest Elizabeth még különlegesebb volt, a két iker érthetően szorosabb kapcsolatot ápolt. Elizabeth-et nem kapta el a gyerekkori tévézés és filmezés, persze előfordult az ikrek filmjeiben, de az még nem az ő döntése volt. A színészetet viszont mindennél jobban szerette mindig is.

Mary-Kate és Ashley igazi perverz műfajból szedték meg magukat: az emberek egyszerűen imádják, hogy ikrek szerepelnek filmekben. Nagyon úgy tűnik, Elizabeth inkább színésznőként szeretne teljesíteni. Tavaly tavasszal forgatta Barcelonában a Red Lights című thrillert Robert De Niróval, Sigourney Weaverrel, Cillian Murphyvel. A Peace, Love and Misunderstandingben a hippi nagyit alakító Jane Fonda lányát kelti életre. Az Émile Zola regényéből készülő Thérèse Raquinban Glenn Close mellett kapta meg a főszerepet.

A filmiparba történő berobbanását figyelve ő lehet majd az első Olsen-lány, aki felvonulhat a vörös szőnyegen az Oscar-gálán. Az utóbbi években Carey Mulligan (Egy lányról) és Jennifer Lawrence (Winter's Bone) is Sundance után robbant be.

A szerény kishúg

"Szerelmes voltam Frank Sinatrába, ezért kezdtem táncolni és énekelni, hogy Frank Sinatra felesége lehessek" - mondta Elizabeth, aki nem lépett az ikrek által kitaposott útra, ő várt a gyerekkori filmezéssel (nővérjei két filmjében szerepelt csak), 7 éves kora óta drámatagozatos iskolákba járt, a két év alatt elvégzett egy színészképzőt New Yorkban, lediplomázott a lányokkal ellentétben. Máshogy éli az életét, akármilyen hatással is voltak rá: "Soha nem döntöttem az ő döntéseik alapján" - nyilatkozta egy interjúban. A játszótéren játszották el saját darabjaikat, míg ebben a korukban az ikrek már elkezdték megszedni magukat.

Annyira máshogy gondolkodott a világról, hogy a Kémkölykök forgatókönyvét csak azért utasította vissza, mert nem volt ideje elolvasni a túl hosszú forgatókönyvet, iskolába kellett mennie, az jobban érdekelte.

Egy év alatt két főszerepet is kapott, előbb egy horrorban, a Silent House-ban, majd a Martha Marcy May Marlene-ben. Még csak 21 éves, a kritikák és mi is szerettük tehetségét. Ezek ellenére nagyon tartott és tart a filmezéstől, mert olyan erős médiafigyelem kísérheti, amiből ő nem kér: "A média mindenből saját történetet ír, aminek esetleg mi is csak fiktív karakterei lehetünk. Az emberek meg hajlamosak azt hinni, hogy a színészek azért élnek, hogy őket szórakoztassák magánéletükkel is". Nővéreinél pontosan megtanulhatta, milyen hatással van rájuk a média. "Nagyon más dolgokat csinálunk, de egy család vagyunk nagyon szoros kapcsolatban".

Az ikrek nem adnak tanácsokat Elizabeth-nek a filmezéssel kapcsolatban, mert nem nagyon szoktak munkáról beszélni. Nem is versengenek egymással, ami elég különlegesen hangzik. Ebben mondjuk sokat segített, hogy Ashley teljesen felhagyott a színjátszással és a divat felé fordult.

A filmben többször látszik meztelenül a fiatal színésznő, ami csak a jelenet előtt zavarta, a forgatás közben már természetes volt, mert a történethez tartozott. "Amerikának van a legnagyobb pornóipara, de nálunk a legnehezebb a meztelenéget a vásznon elfogadni".