A Filmalap nem szeretne nyilatkozatháborút

2012.02.03. 13:00

A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt mai közleménye nem utal konkrét cikkre, de a szemle nyitótájékoztatóján több szakmabeli élesen fogalmazott a Filmalap felállításáról és működéséről (videós riportunk itt látható). A filmfinanszírozó szervezet közleményét változtatás nélkül közöljük:

Filmszemle van. Ez jó. Az ellenségeskedés nem jó. A Magyar Nemzeti Filmalap hadakozás és nyilatkozatháború helyett dolgozni akar. A magyar filmszakmát egy évvel ezelőtt anyagi és erkölcsi csőd fenyegette. A filmfinanszírozás régi rendszere átláthatatlanul és rosszul működött, 10 milliárd forint tartozást halmozott fel, a magyar filmek nézettsége soha nem látott mélységbe  zuhant.

A régi rendszer a kedvezményezettek szűk körén kívül a filmkészítőknek nem nyújtott biztonságot, és nem elégítette ki a közönség igényeit. Változásra volt szükség.

A Magyar Nemzeti Filmalap az Eurimages és a Brit Filmintézet tapasztalatait figyelembe véve hozta létre támogatási rendszerét. Az új magyar filmfinanszírozás nem csupán ösztönzi új filmek létrejöttét, de marketing támogatással is segíti hazai és nemzetközi karrierjüket.

A Filmalap felhívására 2011 októbere óta 115 pályázat érkezett. Eddig három film összesen 400 millió forint gyártási támogatásban részesült és további 13 filmterv fejlesztési támogatásáról született már döntés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiírására további 400 filmes pályázat érkezett.

A magyar filmszakma jelentős többsége támogatja a megújult magyar filmfinanszírozási rendszert és él az általa felkínált lehetőségekkel. A Filmalap - ahogy eddig is - ezután is nyitott a konstruktív szakmai egyeztetésre és folytatja a magyar filmipar megújítását.

A Magyar Nemzeti Filmalap sok sikert kíván a 43. Filmszemléhez.