Ki volt Charlie Chaplin?

2012.02.17. 16:33

Charlie Chaplin 1889. április 16-án született Londonban - legalábbis a némafilm első hollywoodi szupersztárja által saját magáról közölt adatok szerint. A brit nemzeti levéltár pénteken nyilvánosságra hozott, eddig titkos dokumentumai azonban arról tanúskodnak, hogy Chaplin születési helyéről, sőt egyáltalán tényleges kilétéről a brit elhárítás (MI5) annak idején semmiféle igazoló iratot nem talált.

A titkosítás alól most feloldott archív anyagokból kiderül, hogy miután az amerikai hatóságok által kommunista szimpatizánsnak tartott Chaplin 1952-ben elhagyta az Egyesült Államokat, az FBI a színész múltjának feltárására kérte a brit titkosszolgálatot.

tk3s 44007846mb
Fotó: Sarah Fabian-baddiel

Az MI5 azonban minden alapos kutatás ellenére semmiféle születési anyakönyvi kivonatot nem talált Londonban, és ebből arra a következtetésre jutott, hogy Charlie Chaplin vagy nem Nagy-Britanniában, vagy nem ezen a néven született.

Az ügyet még rejtélyesebbé tette, hogy a Scotland Yard a vizsgálat idején olyan értesülést kapott egy informátorától, miszerint Chaplin valójában Franciaországban, a Párizshoz közeli Fontainebleau-ban látta meg a napvilágot.

Az MI6, a brit külső hírszerző szolgálat felvette ezt a nyomozati szálat - ám Franciaországban sem került elő semmiféle adat az első hangosfilmjében, A diktátorban Hitlert is kigúnyoló nagy filmkomédiás esetleges ottani születéséről.

Az amerikaiak kérték a brit hatóságokat azoknak az értesüléseknek a kivizsgálására is, amelyek szerint Charlie Chaplin valójában orosz zsidó családból származott, és valódi neve Israel Thornstein volt, de az MI5 erre utaló dokumentumoknak sem lelte nyomát.

Chaplin és Sofia Loren 1977. decemberében
Chaplin és Sofia Loren 1977. decemberében
Fotó: Kg1

Az MI5 akkori főnöke, John Marriott azonban mindezt nem találta annyira aggasztónak, mint amerikai kollégái. Korabeli feljegyzésében ugyan "furcsának" nevezte, hogy sehol nem lelhetők fel Chaplin születési dokumentumai, közölte ugyanakkor azt is, hogy nemzetbiztonsági szempontból nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget.

Az amerikai gyanú azonban Chaplinre élete végéig rávetült, és emiatt a brit kormány két évtizedig útját állta a színész lovagi rangra emelésének. Chaplin végül csak 1975-ben részesült a magas kitüntetésben, két évvel 88 éves korában bekövetkezett halála előtt.