Egymilliárd dollárt termelt a Baljós árnyak

2012.02.27. 17:24

Nemrég írtuk meg, hogy a Baljós árnyak az idei 3D-premiernek köszönhetően lenyomta bevételben a többi öt Star Wars-filmet (persze csak ha nem számoljuk az inflációt), most viszont attól hangos a geek világsajtó, hogy a gyatra előzményfilm is bekerült az egymilliárd dollár feletti összbevételt termelő filmek elitklubjába. A Baljós árnyak 1999 óta számolt mozibevétele a napokban hízott fel egymilliárd-négyszáznegyvenhétezer-nyolcszáztizenkilenc dollárra, bár ez még mindig elmarad Christopher Nolan Sötét lovagjának 1,001 milliárdos bevételétől, így Jar Jarék egyelőre csak a tizenegyedikek az egymilliárdos filmek klubjában.

Az egymilliárd dollár felett termelő blockbusterek között természetesen még mindig az Avatar az első az elképesztő 2,78 milliárdos bevételrekordjával, a második pedig szintén egy James Cameron-klasszikus, az 1,8 milliárdnál járó Titanic. Harmadik a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. része 1,32 milliárd dollárral, negyedik a Transformers 3 1,12 milliárddal, ötödik a Gyűrűk Ura - A király visszatér 1,11 milliárddal. A további sorrend: A Karib-tenger kalózai 2: A holtak kincse (1,066 milliárd), Toy Story 3 (1,063 milliárd), Karib-tenger kalózai 4: Ismeretlen vizeken (1,04 milliárd), Alice Csodaországban (1,024 milliárd), Sötét lovag (1,001 milliárd).

A 3D-ben vetített előzményfilmet egyébként 2012-ben is ugyanolyan rossznak találtuk, mint 1999-ben: a térhatása nulla, a több sebből vérző, trehányul összegányolt sztorit (amit Lucas a saját 77-es filmjének alapkonfliktusaiból és díszleteiből drótozott össze) csak Natalie Portman szépsége és Darth Maul dupla fénykardja menti meg. Ráadásul nemcsak a kőszívű, Jar Jar-gyűlölő harmincas kritikusok távoztak csalódottan a vetítésről, hanem a hardcore rajongók egy része is: