Helen Mirren Budapestre jön

2012.03.07. 08:21

Szabó István új filmje, Az ajtó díszbemutatójára szerdán Magyarországra látogat Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő. Helen Mirren a Szabó Magda-kisregényből készült játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakítja.

Az ajtó csütörtökön kerül a magyar mozikba, de az idei filmszemlén már vetítették. Az 1,75 milliárd forintos költségvetéséhez képest tévéfilmesen egyszerű a mozi, és az operatőr idilli képei sokszor súrlódnak Szabó István ridegebb elgondolásaival. Bár a költségvetés nagy százalékát bizonyosan elvitte Helen Mirren, de megérte, mert az Oscar-díjas színsznő ebben a filmben is zseniális, írta kritikusunk.

Helen Mirrent a magyar nézők legutóbb az Aztán mindennek vége című Michael Hoffman rendezte filmben láthatták. A film Tolsztoj utolsó éveiről szól, amikor a világhírű írónak el kell döntenie, hogy saját nézeteihez hűen az orosz népre hagyja-e regényeinek jogát vagy behódol-e arisztokrata feleségének, aki magának és gyermekeinek kívánja az örökséget. Helen Mirren Tolsztoj feleségeként remekel a filmben, Tolsztojt Christopher Plummer alakítja (kritikánk itt).