John Carter elhasalt a mozipénztárakban

2012.03.12. 09:44

A Disney 250 millió dollárból forgatott scifi-kalandfilmje mindössze 30 millió dollárt kapirgált össze az észak-amerikai mozipénztárakban, ami hatalmas csalódás, hiszen a stúdió franchise-reményekkel indította útnak a filmet. Az eredményen a világ többi részén besöpört 70,6 millió dollár kozmetikáz egy kicsit, de ez így még mindig édeskevés, hiszen az senkit nem érdekel, hogy a John Carter az orosz piacon minden idők legtöbbet hozó premierjének számít, ha az USA-ban a The Lorax című animációs film is leverte (39 millió dollár a bemutató utáni második hétvégén).

jc2

A John Carter kvázi bukása a meglehetősen vegyes kritikáknak és a 18-49-es férfi közönség távolmaradásának (is) köszönhető, akiket nem tudott felizgatni a CGI marslakók jelenléte. A deadline.com szerint a filmet nem szabadott volna egy tapasztalatlan rendezőre bízni, aki eddig csak családbarát animációs filmeket rendezett (pl. Wall-E), és akinek hiába beszéltek, semmi pénzért nem volt hajlandó elrugaszkodni Edgar Rice Burrough szövegétől.

Nem csak a Disney járt rosszul ezen a hétvégén. A DreamWorks/Paramount Eddie Murphy-től várta a megváltást, ami azért valljuk be, elég nagy naivitásra utal a stúdiófőnökök részéről. A Thousand Words című vígjáték 6,3 milliós nyitánya különösen azért tragikus, mert a felvezető reklámkampányra nagyságrendekkel többet költöttek, mégsem sikerült a közönséget a moziba csalni. Murphy filmjét még a Silent House című horror is megverte (7 millió dollár), pedig ez a film R-besorolással futott a mozikban (kb. 18-as karika).