Film elején és traileren is kötelező a karika

2012.04.21. 12:39
A fehér sor nem kötelező
A fehér sor nem kötelező
Fotó: NMHH

Az év elején megváltoztatott filmtörvény alapján korhatár-besorolásra vonatkozó szabályozást dolgozott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az április első felében hatályba lépett NMHH-rendelet a moziban vetített filmeknél kötelezővé teszi a 12-es, 16-os, 18-as és X karikát, valamint a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória feltüntetését. A hatóság célja a gyakorlatban jól alkalmazható, az érintettekkel együttműködésben készült szabályozás megalkotása volt, ezért tervezetét a társadalmi egyeztetésen túl a szakma képviselőivel is véleményeztették, és ennek tapasztalatait beépítették a végleges rendeletbe.

A módosult szabályozásnak köszönhetően a továbbiakban a néző nem találkozhat BA, azaz "besorolás alatt" jelöléssel a filmeken, valamint a filmajánlókon vagy más hirdetéseken sem. Ha ugyanis a filmnek még nincs végleges besorolása, akkor a filmforgalmazónak vagy filmterjesztőnek kell szaggatott vonalú korhatárkarikával ellátni az anyagokat átmenetileg, a hatósági besorolásig. A jövőben tehát a film előtt vetített mozitrailerekből is kiderül, mely korosztálynak lesz ajánlott a reklámozott filmalkotás megtekintése. Az NMHH szerint különösen hasznos ez például a kisgyermekes szülőknek, hiszen a korábbi BA-kategória értelem szerűen nem adott kellő tájékoztatást erre vonatkozóan, így előfordulhatott, hogy a család a korhatárkarika nélküli mozielőzetes alapján kiválasztott film vetítése közben szembesült a gyermekekre ártalmas jelenetekkel.

A módosított, 2012. január 1-je óta hatályos filmtörvény értelmében a filmterjesztők és filmforgalmazók helyes karikahasználatát az NMHH keretében működő Nemzeti Filmiroda ellenőrzi. A hatóság kiemelten fontos küldetésének tartja a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének védelmét, továbbá célja, hogy segítse és megkönnyítse a gyermekeket védő szabályok helyes alkalmazását a forgalmazók és a mozik számára.