Kazahsztán hálás Boratnak

2012.04.23. 23:59

Kazahsztán köszönetet mondott Sacha Baron Cohennek, mert ténykedése nagyot lendített az ázsiai ország idegenforgalmán. A humorista 2006-os Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című filmje után a tízszeresére nőtt a Kazahsztánba beutazási vízumot igénylők száma. Jerzan Kazihanov kazah külügyminiszter ugyan azt nem árulta el, hogy most hányan kérnek vízumot évente, de megköszönte Cohennek, hogy turistákat vonz az országba.

Kazahsztán egyébként a film premierje után hevesen tiltakozott a komédia állításai ellen és  betiltotta a film hazai forgalmazását, ami azóta is tiltólistán van. Ennek ellenére mégis nagy karriert futott be, sőt önálló életre is kelt. Egy hónappal ezelőtt ugyanis a kuvaiti nemzetközi lövészbajnokságon véletlenül Cohen kazah himnusz-paródiája csendült fel az igazi helyett. Az aranyérmes kazah Marija Dmitrijenko pedig rezzenéstelen arccal hallgatta végig. A kazah diktátor, Nurszultan Nazarbajev azóta megparancsolta, hogy a londoni olimpián induló kazah versenyzők álmukból felkeltve is kivülről fújják a himnuszt.

Cohen himnuszának szövege erősen eltér az eredetitől, egyebek közt dicsőíti a kazah káliumot és annak exportját, továbbá a kazah örömlányokat, merthogy ők a legtisztábbak a térségben, a türkméneket nem számítva.