no

Vegyesen fogadták Zsákos Bilbót

2012.04.25. 18:48

A Las Vegas-i CinemaCon konferencián mutattak be először egy 10 perces részletet a J.R.R. Tolkien könyvének filmadaptációjából a Hobbitból ellentmondásos vetítési technikával: 48 képkocka másodpercenkénti felbontásban 24 kocka helyett. „A 48 fps használata azt az illúziót kelti, mintha egy lyukat vágtak volna a vetítővászonba, amin keresztül a nézők a történet valóságába látnak – magyarázta a mozisoknak tartott rendezvényen videóüzenetben a rendező. - A digitális korszakban már gyakorlatilag semmi akadálya a 48 kockás felvételnek."

A Cinemablend írója lelkesen fogadta a részletet: "szembetűnő a különbség A Hobbit és az előző Gyűrűk Ura filmek között. Nagy hatással volt rám a kép minőségbeli különbsége. A rendező védjegyének számító elsöprő, epikus felvételek a 3D-vel fűszerezve elképesztő hatást keltettek. Még az éjszakai jeleneteket is meglepően világosnak és élesnek láttam."

"Nem vagyok nagy rajongója a 48 fps-nek. A felvételek szörnyűek, nem is filmszerűek" - írta Devin Faraci a Twitterén. A Slashfilm újságírója szerint az új technika talán jobban megosztja majd a mozinézőket, mint a 3D. De volt, aki szerint a megszokott filmlátvány helyett inkább egy nagyfelbontású videóéhoz hasonlított az eredmény.

A közönség több kis jelenetet is megnézhetett: egy csatajelenetben Zsákos Bilbó és egy csapat trollal harcol, majd egy másik részletben Gandalfot a katakombák között támadják meg, míg egy harmadikban Gandalf, Szarumán, Elrond és Galadriel tanácskozik egy Glamdring nevű
kard felett. Levetítették a híres részletet is, amiben Bilbó Gollum találós kérdéseire válaszol.

A nagy kérdés, hogy hány mozi lesz képes A Hobbitot olyan formátumban vetíteni, ahogy azt a rendező megálmodta. A bemutatója december 13-án lesz.