A Jumanjit vér és csöcs nélkül is imádták

2012.04.30. 21:47
Mindenki szidja a Csatahajót, amiért az ötlettelen hollywoodi filmesek kínjukban már a társasjátékokhoz nyúlnak vissza, pedig az első játékadaptációt már 1985-ben leforgatták a Cluedóból, meg is bukott. Az elmúlt 27 évben csak a Jumanji tudott 262 milliós bevételt generálni, a Csatahajó viszont valószínűleg ezt is megdönti: már az amerikai bevételek nélkül is 129,6 milliónál jár.

1. Cluedo (1985)

A Michael Jackson-klipekkel és a korai Eddie Murphy-filmekkel sikerkarriert befutó John Landis és az Igenis, miniszter úr! sorozat írója, Jonathan Lynn 1985-ben úgy döntöttek, mozifilmmé gyúrják össze a kedvenc Agatha Christie-regényeiket és a Parker 1949 óta népszerű nyomozós társasjátékát, a Cluedót.A film az elegáns vidéki kúriákban játszódó krimik tipikus alaphelyzetével indul: egy kísérteties, esős éjszakán holtan találják a házigazdát, és szép lassan kiderül, hogy a vendégektől a komornyikig mindenkinek volt indítéka a gyilkosságra. A színekről elnevezett szereplők (Mrs. Peacock, Colonel Mustard és társaik, akikből a játék magyar hamisítványában Barnáné és Dr. Mustár lett) folyamatosan egymást gyanúsítgatják a Tom és Jerry-rajzfilmeket idéző kergetőzések és szívatások közepette, az igazi gyilkos kilétét pedig meg sem tudja a néző, mivel a 85 karácsonyától háromféle befejezéssel vetítették a Cluedót a mozikban. Sajnos hiába brillírozott a filmben a Vissza a jövőbe és az Addams Family sztárja, Christopher Lloyd (Professor Plum) és az idióta inast alakító Tim Curry, csak 14 milliós bevételt tudtak összehozni Amerikában. (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: 70 százalék, Index-ítélet: 7/10)

2. Dragonstrike (1992)

A játékipart forradalmasító AD&D szerepjáték kiadója, a TSR 93-ban megirigyelte a Milton Bradley barbáros-szörnyes HeroQuestjének sikerét, és csináltak egy saját társasjátékot, amiben egy-egy műanyag harcossal, törpével vagy varázslóval lehetett mészárolni az orkokat, sárkányokat meg a többi fantasy tucatszörnyet. A Dragonstrike igazából semmiben sem különbözött a többi népszerű labiriuntusban mászkálós, ólomfigurás játéktól, kizárólag amiatt gondol rá a geektársadalom könnyes nosztalgiával, mert a TSR nem tökölt a vaskos és száraz szabálykönyvekkel, inkább egy bugyuta fantasy filmen keresztül magyarázta el, mi a dolga kalandmesternek és hogyan kell a játékosoknak vicces vagy drámai párbeszédekkel feldobnia a monoton kockadobálást. A 80-as évek Conan-klónjaira emlékeztető történetben a korszak egyik kultikus sztárja is szerepet kapott: a szőke harcost az American Gladiators tévéshow egyik izomkolosszusa, a Malibu álnéven haknizó Deron McBee játszotta. (IMDb: 6,3 pont, Index-ítélet: 8/10)

3. Jumanji (1995)

Tíz évvel a Cluedo gyenge bevétele után újra kitalálta valaki, hogy egy társasjátékos blockbusterrel kellene sok pénzt keresni. Az alapanyag az ünnepelt mesekönyvíró, Chris Van Allsburg Jumanjija lett, amiben két gyerek a valóságban is átéli mindazt, amit a címbéli dzsungeles játék képein látnak. A Tarzan- és King Kong-filmek paródiájának is beillő állatos mozi 65 millióból készült és 262,7 millió dollárt kaszált, bár ez leginkább a 90-es évek népszerű komikusának, Robin Williamsnek volt köszönhető, aki a játékban rekedt, gyereklelkű vademberét alakította. A sztorit mindenki ismeri: a 13 éves Kirsten Dunst és a filmbéli öccse (Bradley Pierce) véletlenül a városukra szabadítják a Jumanji összes majmát, oroszlánját és elefántját, akiknek a tombolását csak úgy állíthatják meg, ha előkerítik a társasjátékot 26 éve félbehagyó lányt (Bonnie Hunt). A Jumanji premierjéhez időzítve természetesen a hivatalos társasjáték is megjelent, sajnos életre kelő krokodilok és oroszlánok nélkül. (IMDb: 6,5 pont, Rottentomatoes: 50 százalék, Index-ítélet: 7/10)

4. Zathura- Az űrfogócska (2005)

A meseíró Chris Van Allsburg könyvben is folytatta a Jumanjit: a Zathurában ugyanaz a két kissrác keveredik óriásrobotos űrkalandokba egy retró sci-fi társasjáték miatt, akik a 81-es Jumanji-könyv végén megtalálták az afrikai társast. A filmváltozatban két olyan gyerekszereplő is felbukkant, akikből azóta tinibálvány lett: Josh Hutchersont legutóbb Az éhezők viadalában láthattuk főszereplőként, Kristen Stewart neve pedig örökre egybeforrt az Alkonyat-szériával. Sajnos 2005-ben ők sem voltak még sztárok, így az akkori áron 65 millióba kerülő látványfilm mindössze 64 millió dollárt kapart össze a pénztáraknál. A premierhez időzítve társasjáték verzió is készült hozzá, de az ebben található meteoreső és űrlényinvázió sajnos nem rombolja földig a házunkat. Egy érdekesség: a Jumanji és a Zathura rendezője is képregényfilmes blockbustereknél kötött ki: Joe Johnstont az Amerika kapitány miatt, Jon Favreau-t pedid a Vasember 1-2 óta imádják a fanok. (IMDb: 6,2 pont, Rottentomatoes: 75 százalék, Index-ítélet: 7/10)

5. Open Graves (2009)

2009 csodálatos év volt azoknak, akik legalább annyira szeretik a ZS-kategóriás horrorfilmeket, mint a társasjátékokat. Az Open Graves például a Jumanji 18 éven felülieknek szóló változataként készült el 6,5 millió dollárból, Robin Williams helyett szörfös csajozógépekkel és olyan bikinis bombázókkal, mint Lindsay Caroline Robba vagy a tévésorozatokban domborító Eliza Dushku. A sztori természetesen sokkal véresebb az elődjénél, hiszen itt az elszabadult állatok nem csak az autókat amortizálják le: a "Megharaptak a viperák, kiestél"-típusú szerencsekártyát húzó játékos később tényleg meghal kígyómarásban. A film premierje egy spanyol fesztiválon volt 2009 szeptemberében, 2010-ben a Lionsgate stúdió dvd-n is kiadta, de bevételi adatok nincsenek róla. (IMDb: 4 pont, Rottentomatoes: -, Index-ítélet: 5/10)

6. The Black Waters Of Echo's Pond (2009)

A színészből lett gagyigyáros rendező, Gabriel Bologna csak egy hónappal maradt le az Open Graves premierjéről: az ő 5 milliós büdzséből forgatott, gyilkos társasjátékos horrorját a 2009. októberében mutatták be a Freak Show filmfesztiválon. A sztori itt is ugyanaz mint az Open Gravesben, kilenc bulizós, szexmániás főiskolás költözik be egy elhagyott nyaralóba, ahol játszani kezdenek egy sorskártyákat valóra váltó, ördögi társassal, aztán démonná változva, láncfűrésszel mészárolják le egymást. Bár a film elnyerte a Freak Show közönségdíját és nyert az ohiói filmfesztiválon is, a fizetős vetítéseken elvérzett: csak 224 ezer dollárt kapart össze. (IMDb: 4,6 pont, Rottentomatoes: 22 százalék, Index-ítélet: 5/10)

7. Csatahajó (2012)

A Hasbro a Transformers-trilógia és a G.I. Joe mozibevételeit számolgatva az egyik legismertebb társasjárékból, a Torpedóból is berendelte egy filmet, és az alaphelyzeten tényleg nem változtattak semmit: a jól ismert, 10x10-es mezőn kicsi és nagy hajókra lövöldözés ezúttal úgy néz ki, hogy Liam Neeson, Rihanna, meg a többi katona egy láthatatlan búra alatt vaktában lövik a radaron nem látszódó idegen űrhajókat, azok meg néha visszabombáznak. A film a bugyuta sztori ellenére is jól nyitott a pénztáraknál: a premiere óta már 129,6 milliót kaszált, ráadásul az amerikai piacon is tarolni fog májusban. (IMDb: 6,5 pont, Rottentomatoes: 48 százalék, Index-ítélet: 4/10)

8. Rizikó (2013)

riziko
Fotó: Joe Hunter / boardgamegeek.com

Tavaly a Sony a Kemény zsaruk és az Underworld 4 forgatókönyvíróját, John Hlavint bízta meg azzal, hogy rakjon össze egy globális konspirációval megbolondított akcióthrillert, amit majd az egyik legismertebb stratégiai játék, a Rizikó logójával adnak el, így szinte már biztos, hogy a stúdió kihajítja az eredeti verzió Napóleon-korabeli, huszáros-ágyús dizájnt. A társasjáték-rajongó geekek persze ennek talán még örülnek is, a Rizikónak ugyanis létezik 2210-ben játszódó sci-fi verziója is, amiben még a Holdon is lövöldözhetnek egymásra a lézerpuskás műanyag katonáink.

9. Monsterpocalypse 3D (2013)

pic623141
Fotó: Paul Ingram / boardgamegeek.com

Tim Burton már 2012-re beígérte a Monsterpocalypse című társasjáték térhatású moziváltozatát,  amiben a képregényekből és Godzilla-filmekből jól ismert, városromboló őshüllők, csápos Cthulhu-szörnyek, óriás űrbogarak és King Kong barátai csapnak össze egymással a felhőkarcolók között.

10. Monopoly (2014)

000 GYI0057189600
Fotó: Alex Wong

Ridley Scott, az Alien és a Szárnyas fejvadász atyja már jóval azelőtt bejelentette a Monopoly-mozifilmet, hogy minden héten róla cikkeztek volna az újságok egy újabb Prometheus-hírmorzsa miatt. Tavaly nyáron a Hasbro már fogatókönyvírót is kerített a produkcióhoz: a Tőzsdecápák 1-2-re állítólag még véletlenül sem hasonlító sztorit az Ed Woodot és az 1408-at is közösen író Scott Alexander és Larry Karaszewski fogják összerakni, de korábban a Rém-Romon és a Halott menyasszonyon dolgozó Pamela Pettler neve is szóba került.