Angelina Jolie büszke rá, hogy Szarajevó díszpolgárává választották

2012.05.04. 12:43
jolie
Fotó: Upi Photo / Eyevine

Hálával és büszkeséggel tölti el Angelina Jolie amerikai színész-rendezőt, hogy hivatalosan is Szarajevó díszpolgárává választották. A helyi Nemzeti Színházban tartott csütörtöki ceremónián Jolie hangfelvételen keresztül mondott köszönetet a megtisztelő címért. Az amerikai színész-rendező továbbá ígéretet tett rá, hogy idén júliusban személyesen is ellátogat a bosznia-hercegovinai fővárosba.

A hangüzenetben azt mondta, rendkívül "büszke rá, hogy mostantól része lehet a világ ezen különleges pontjának, és olyan emberekkel alkothat közösséget, akiket mélyen tisztel és csodál". A városi vezetőség azzal indokolta döntését, hogy A vér és méz földjén című első rendezésével Jolie hozzájárult ahhoz, hogy az 1992 és 1995 között zajló boszniai háború "valós eseményei fennmaradjanak".

Jolie 2010-ben forgatott filmje egy fiatal bosnyák muszlim nő és egy szerb férfi szerelméről szól, akik a háború idején a front két ellentétes oldalán találják magukat. A mozi a háború számtalan muzulmán áldozata előtt tiszteleg, de az alkotók ugyanakkor tagadják, hogy szerbellenes lenne. A helyi szervezetek szerint nagyjából 20 ezer nőt - többségükben muszlimokat - bántalmaztak szexuálisan a 100 ezer halálos áldozatot követelő a boszniai konfliktusban.

A díszpolgári címet minden évben olyan külföldieknek adományozza a város, akik sokat tettek az emberiség felemelkedéséért, a demokráciáért és a toleranciáért.