Veszprémben is Bujtor Istvánra emlékeznek

2012.05.04. 10:41
Születésének 70. évfordulója alkalmából a három évvel ezelőtt elhunyt Bujtor Istvánra emlékeznek Tihanyban és a veszprémi Petőfi Színházban vasárnap.

Tihanyban vasárnap fél tizenkettőkor Nyomozz együtt Ötvös Csöpivel, avagy A pogány Madonna nyomában címmel kezdődik kalandjáték gyerekeknek. Délután négykor a Németh László Művelődési Ház tetőtéri galériájában Bartha Ferenc nyitja meg a Bujtor István-emlékkiállítást. A tárlaton a színművészről készült portrékat, fotókat, személyes tárgyait, filmjeinek egyes kellékeit mutatják be, így például vitorlázó kalapját vagy a pogány Madonnát. Az emléknap Tihanyban 17 órakor az Elvarázsolt dollár című film vetítésével zárul a művelődési ház színháztermében.

Egykori igazgatójára emlékezik a veszprémi Petőfi Színház is: Bujtor 70 címmel pódiumbeszélgetés kezdődik a teátrumban délelőtt 11 órakor. Az intézmény 2009-ben elhunyt direktorára emlékezik felesége, Bujtor Judit, Kern András színművész, és Mészáros Géza háromszoros magyar bajnok vitorlázó, egykori versenyzőtárs. A beszélgetést Varga Róbert újságíró vezeti, köszöntőt mond Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A beszélgetés után a színház falánál megkoszorúzzák Bujtor István emléktábláját.

Bujtor István

1980-ban ő találta ki és játszotta el a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakját A pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt, 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására már céget alapított, és összekalapozta a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér, csigavér című újabb "bunyós" filmsorozatban a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg bennük a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Életéről bővebben itt olvashatnak.