Márk
13 °C
16 °C

Véres Bruce Willis feszít az Erzsébet hídon

2012. 05. 19. 15:45

A Budapesten forgató Die Hard 5-stáb a hétvégén sem pihent. Bruce Willis, aki szerdán még Cannes-ban integetett a fotósoknak, miközben legújabb filmjét, a Holdfény királyságot reklámozta, szombat délelőtt a francia Riviéra helyett már az Erzsébet hídon feszített, véres lábszárral. Délután pedig a filmbéli fiával rohangált a moszkvai nyomortanyának berendezett Párizsi Udvarban.

Az 57 éves akciósztár a John McClane fiát, Jacket alakító Jai Courtney-vel és az orosz terroristát játszó német színésszel, Sebastian Koch-hal támaszkodott szombat délelőtt az orosz zászlóval és újságosbódéval kidekorált Erzsébet híd kőkorlátjánál, ahol távcsővel kémlelték a Moszkvát helyettesítő Budapestet. A kultikus atlétatrikó helyett nagypapás, kockás inget viselő John McClane egyébként már ebben a jelenetben is véres volt: a bal nadrágszárán egy nagy, preparált sebhely díszelgett.

A Die Hard - Drágább, mint az élet címen mozikba kerülő ötödik részhez a lepukkant orosz bazárnak berendezett Párizsi Udvarban is vettek fel akciójeleneteket. A forgatáshoz kiürítették a Buddha Bárra átkeresztelt Klotild-palota előtti buszmegállót (itt készült egyébként az Underworld nyitójelenete is), és a Jégbüfé melletti, lezárt sávba terelték be az orosz díszleteket, a kamerákat és a világítást szállító teherautókat, az öltöztetőket és a sminkeseket. Dél körül itt fagyiztak azok a 20 és 50 év közötti statiszták is, akik kordbársony zakós vagy melegítős járókelőket alakítanak a filmben, és a bazárjelenetben nagyon pórul járnak, mert a kellékesek pont mellettük festettek vérfoltokat egy ruhásszekrénnyi fehér ingre.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Haris közből nyíló bejáratból és a stábklotyónak használt Coffee Heavenből is látni lehetett, hogy a valaha patinás, mára lerobbant Párizsi Udvart díszletládákkal, műtócsákkal és gondosan válogatott orosz nyelvű, eldobált újságpapírokkal varázsolták a valóságosnál is retkesebb csövestanyává. Hogy a csatornaszagú nyomornegyed-feeling még fojtogatóbb legyen, a kellékesek füstgépeket rejtettek a szétdobált kartondobozok és hálózsákok mögé.

Az épület belső kupolája alatt egy olyan jelenetet forgattak, amiben Bruce Willis egy szőke nővel bement az egyik üzletbe, de a stáb természetesen a szép, de elhanyagolt lépcsőházakat és az üresen álló emeleti lakásokat is felhasználta a készülő filmhez.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Párizsi Udvar mellett a Petőfi Sándor utcából is moszkvai helyszín lett. A Corso Étterem orosz nyelvű menüt és cirill betűs cégért kapott, a kukáskonténerekre moszkvai telefonszámokat festettek, moszkvai DJ-k bulijait hirdető poszterek virítottak a falakon és ide is beállt egy ugyanolyan szürke orosz rendőrautó, mint amilyen a Bazilika előtt driftelt pár héttel ezelőtt az éjszakai forgatáson. Ez a kinti átalakítás viszont csak arra szolgált, hogy a Párizsi Udvarban még délután 4-kor is a filmbéli fiával rohangáló Bruce Willis válla fölött ne találjanak a bakivadászok magyar éttermet vagy hazai zenekart reklámozó plakátot.

Bulizó, vetkőző vagy halott statiszta a Budapesten készülő Die Hard 5-ben? Pont az ön háza előtt forgat akciójelenetet Bruce Willis? Azonnal írjon nekünk erre a címre!

Hozzászólások (21)

 • Spenc2012.05.19 15:53:42

  Én mindig azon akadok ki, hogy ha akarnak mondjuk egy 60 évvel korábbi filmet forgatni, akkor itt megtehetik,nekem ez azt mondja, hogy nyomtunk a fejlődésben egy pause-t ötven éve, és azóta se sikerült elengedni a gombot.Vicces hogy pl. bp is eladható moszkvának, bár azt kell mondjam sajnos, hogy moszkva 100x jobban néz ki mint bp

 • walter sobchak2012.05.19 16:08:21

  Hát ja van ilyen felhangja, de a VII. ker egyes részeit gyakorlatilag tényleg változtatás nélkül el lehet adni II. vh. korabeli díszletnek. Ha meg 70-80-as évekbeli filmet akarnak forgatni, még több helyszín szóbajöhet. Amúgy a kedvező adók miatt vagy miért jönnek ide folyton, mert ilyen 100-200 millió dollárokból, amelyekből ezek a filmek készülnek, még Zürichből is tudnának 60 évvel ezelőtti Moszkvát faragni

 • NperA2012.05.19 17:07:14

  Ugyanilyen a Balaton is. Visszamész a 80-as évekbe. Semmi nem változott, leszámítva azt a csekélyke tényt, hogy a Riviera árszintjén van kábé. Csak nem olyan kék a víz. Vagy az égbolt. Vagy úgy általában semmi köze a Rivierához....

 • Asztalos Gábor2012.05.19 17:18:54

  "hogy ha akarnak mondjuk egy 60 évvel korábbi filmet forgatni, akkor itt megtehetik,nekem ez azt mondja, hogy nyomtunk a fejlődésben egy pause-t ötven éve,"

  felháborító hogy nem bombázták szét a belvárost.

  ugyanúgy Bécsben vagy Párizsban is lehetne 60 évvel korábbi filmet forgatni, csak az drágább lenne.

 • Hiller Józsué2012.05.19 17:36:33

  Remélem jól kijátsszák magukat Budapesten, mint hülyegyerek a játszótéren, azt húznak a picsába

 • TUMBLE SNAPPER2012.05.19 17:38:25

  Emberek!

  Ide nem azért jönnek filmezni, mert annyira hasonlítunk Münchenre, vagy Párizsra.
  Ide azért jönnek, mert szarért-húgyért lehet azt csinálni, amit az eredeti helyszínen jó pénzért számítanak meg.

  A Münchenben (Spielberg féle) Hollandiát, Párizst, Londont és Münchent is itt vettek fel. Amikor meg a lakosok húzták a szájukat az elhúzódó forgatás miatt, Spielberg arrogánsan annyit köpött csak ki, hogy "a 2. világháború óta ez a legnagyobb dolog, ami ebben a szutyok városban történik"... No komment.

  Az Én, a kém (I spy) azért kedves nekem, mert itt itt nem cameo szerepet, hanem önmagát "játszotta" Budapest. (Azért, az össze-vissza vágott autós üldözéses jelenetek kissé hervasztólag hatottak, de az összkép nem volt rossz.)

 • Pierr.Kardan2012.05.19 18:50:46

  Nekem a legmegdöbbentőbb az volt, amikor itt nálunk az Angyalföld Vasútállomásnál forgattak egy II. világháborús filmet és egy kicsit fel kellett javítani az épületet, meg a környékét, hogy megfeleljen egy háborús filmbe díszletnek :-((

 • YOSHI2012.05.19 20:03:34

  Azért vitatkoznék a Balatonnal kapcsolatban, szerintem rengeteget fejlődött az utóbbi 6-8 évben. Árban pedig jóval a nyugat-európai árak alatt van. Pl. az olasz tengerparton 3 euro fél liter kóla, 5 euro egy szelet pizza.

 • ladislaus2012.05.19 21:30:24

  pesze hogy idejön mert itt olcsóbb a forgatás. Az meg hogy van egy régies stílus az nem baj! Szerinted hol vesznek fel inkább jeleneteket? New York vagy Toronto? Persze hogy utóbbi mert az olcsóbb... erről szól ez és nem arról hogy hogy néz ki a város.

 • tükörfúró2012.05.19 21:53:16

  azért az, hogy a párizsi udvar hogy néz ki, és a Belvárosok Belvárosát (5.ker, Váci u és környéke) sem szabad néhol 2-5méternél közelebbről nézni, csak elmond a főváros utóbbi 15évéről pár dologot..

  :(

 • Anti Anyag2012.05.19 22:17:51

  Épp a körúton mászkáltam a minap, nagyon lehangoló. Minden koszos, a villamos pályáján a sín alatt egy lyuk, amelyen az átdübörgő villamos egy marha nagyot kattan. Most még fillérekből meg lehetne javítani, gondolom, megvárják amíg milliókba kerül.

  Egyébként a javát nem a városvezetés számlájára írom, mert a lepukkantságot főleg az adja, hogy az üzletek portálja mocskos. A Corvin mozinál a magyar zászló annyira mocskos, hogy az már ciki, mellesleg legalább ekkora ciki ott a használt angol ruhákat árusító ruhaüzlet is, pedig maga a környék kulturált.

 • rozsdapeti2012.05.20 00:04:51

  Szép pénzt hagy itt közterületek foglalásáért is Bruce, nem beszólni rájuk.

 • NKing2012.05.20 00:39:43

  Áhh, itt megfelelni akárkinek is? Ha idejön a külföldi az a baj, ha nem jön ide az a baj. Micsoda pénzeket hagynak itt, nem beszélve a fogyasztásról - de persze jó magyar módjára fintorogni kell, mert az olyan felemelő érzés...

 • Tesztelo.hu2012.05.20 00:49:03

  TUMBLE SNAPPER, honnan veszed, hogy Spielberg ezt mondta? Hiteles forrás esetleg?

 • Mollyka082012.05.20 09:09:41

  Imádom a filmeket, és valahányszor egy moziban magyar helyszínt vélek felfedezni, az jóleső érzéssel tölt el még akkor is, ha a filmben nem magyar. Amikor sokan fintorognak a forgatások által okozott kellemetlenségekért, jusson eszükbe, hogy éves szinten dollár százezreket hagynak itt. A jelen gazdasági helyzetben ezt az "exportcikket" is meg kell becsülni. Arrol nem is beszélve, hogy hány magyarnak adnak munkát.

 • Mollyka082012.05.20 09:18:58

  Ja, még csak annyit az elözőhöz, hogy sokan megnézik a stáblistát is, amin ott virít, hogy hol forgatták a filmet és ez további turisztikai ingyen reklám kicsiny hazánknak. Beszéltem amerikai, japán és egyéb turistákkal, és többen ezek miatt kaptak kedvet arra, hogy itt nálunk költsék el a " nehezen" megkeresett pénzüket.

 • zooDoo2012.05.25 10:47:34

  @Mollyka08 Valószínű, hogy te beszéltél a turistákkal. :D Szavahihető. Miért kell a legokosabbnak tűnni?

  Amúgy Bruce jó színész, de nem sokat hagynak ők itt, mivel az ország gazdaságának és kultúrának felkarolására küldött EU pénzeket folyatja a kormány a rendezők zsebébe, csak hogy ide jöjjenek forgatni.

  Munkát tényleg kapnak emberek. Ez fix. Bár úgyis lesz valaki, aki feldobja, ebben mi volt a trükk :D

 • musseln2012.06.13 09:16:41

  Itt forgatnak, mert olcsóbb... És? Mi ezzel a baj? Ha lemegyünk a boltba, mi is az olcsóbbat vesszük, ők miért ne tehetnék meg? :) Itthagynak az országnak 11-18 milliárd forintot, talán nem jön rosszul. Ja, hogy erre az a kérdés, hoyg hol látszik ez meg? Hogy mondjuk az a több száz fős stáb, beleértve a technikusokat és statisztákat is, van melójuk és esznek. Ennyi.
  Amúgy meg legyünk büszkék arra, hogy jó hírünk van a filmes világban, ahová szeretnek jönni forgatni és sok arcúak vagyunk és szinte bármivé alakíthatóak vagyunk. Legalábbis szerintem :)

 • Éhes_ló2012.07.09 15:03:09

  Ebben az esetben is a haszon privatizálásáról (jó pár a produkcióra cuppanó haveri cég és politikai samesz húz ebből hasznot) és a károk társadalmasításáról szól a régről ismert nóta.
  A lezárt közterületek miatt szívó helyi lakók, a lezárt közutak miatt szívó városlakók senkit nem érdekelnek.
  Az ő káraik, elszart idejük, mozgásuk, jogaik magán profit érdekek miatti korlátozása, sehol sincsenek számba véve.
  Akik Budapestet így árulják, le se szarják annak lakóit.

Nyerjen szegedi nyaralást!

Szegedi élménybeszámolójával most egy családi nyaralást nyerhet!

Utazni indul a család?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!