Zajlanak az Avatar 2 előkészületei

2012.07.31. 12:53

James Cameron nem nagyon akar konkrétumokat mondani az Avatár folytatásáról. Az biztos, hogy a rendező-producer már javában dolgozik az öko-scifi klasszikus következő részének előkészületein, sőt, Sigourney Weaver azt is elkottyintotta, lehet, hogy az Avatart trilógiává fogja bővíteni.

avatar
Fotó: Twentieth Century Fox

De Jon Landau, a film társproducere szerint valószínűleg nem lesznek kész a 20th Century Fox által saccolt 2014 decemberi céldátumra, és sokkal valószínűbb, hogy a premier bőven átcsúszik majd 2015-re. Az előkészületekről és dilemmákról a folytatás után szemlézünk tovább.

A Screenrant összeállítása elég meggyőzően bizonyítja, hogy Cameron gőzerővel készül a forgatásra. A New York Times szerint például a rendező 16 millió dollárért vásárolt egy több, mint 1000 hektáros farmot Új Zélandon, ami arra utal, hogy a californiai MBS Media Campus mellett Cameron a Wetá-ban, Peter Jackson wellingtoni stúdióját is munkára akarja fogni. Lehet, hogy a profi infrastruktúra miatt Cameronnak nem kell olyan sokat bajlódnia a grafikusok, animációs szakemberek és programozók hadának összetrombitálásával, de a logisztikai problémák miatt valóban nem tűnik életszerűnek a 2014-es dátum. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tervek szerint az Avatar 2 az első részt követően - például monstre tenger alatti jelenetekkel - ismét forradalmasítani akarja a 3D-s filmkészítést. De filmes szakemberek szerint a logisztika mellett az effekteken való szöszmötölés is nagyon elnyújthatja a készítési időt.

A 20th Century Fox számára minden bizonnyal nagy dilemmát jelent az a kérdés, hogy meddig tarthat még az előző rész varázsa, meddig lehet még az Avatar második részét az első sikerével eladni. Ez a szempont azért is húsbavágó, mert az első rész ugye kerek egész történetet alkotott, tehát senki nem vágja otthon a centit, hogy végre kiderüljön, mi is lett a na'vik sorsa. Mondjuk mások ezzel szemben úgy érvelnek, hogy a közönség az első részre sem a Bűn és bűnhődéshez hasonlóan mély történet, hanem csilli-villi látvány miatt ült be, és ha eleget csiszolnak az új részen, akkor ezek a nézők 2015-ben is ugyanúgy boldogan masíroznak majd a mozikba, mint 2009-ben.