no

Úgy vették Matulát, hogy boldogok voltunk

2012.08.01. 18:45

"Pedagógusok segítettek befejezni a Tüskevárt. 1250 pedagóguson teszteltük a filmet a Cinema City 15 mozijában. Úgy vették a Matula szövegét, hogy boldogok voltunk, és az ő véleményük alapján könnyebben tudtuk megszerezni a hiányzó 10 milliót" - mondta Balogh György író-rendező, aki hét évig készült Fekete István regényének újabb adaptációjával, és most csütörtökön mutatja be a csongrádi Uránia moziban.

70 millió forintból készült a film, az utolsó hiányzó 10 milliót csak idén sikerült összeszedni, ehhez magánbefektető kellett, tette még hozzá. Állami támogatást nem kaptak, még a Mozgókép Közalapítvány visszavonta a 25 milliós visszatérítendő támogatást. Az alkotáson nem látszik a gyötrődés, azt elnyelték a dolgozók, mondta még a rendező, akinek az első, és egyben eddig egyetlen bemutatott filmje, a Pizzás is már vagy 12 éve került mozikba.

A Tüskevárban Kovács Lajos mellett a Tutajost megformáló Nagy Marcell a főszereplő. A ma már 21 éves Marcell azért nem változik a vásznon Balogh elmondása szerint, mert a fiúkkal a hétéves várakozás alatt csak 2005-2006-ban volt forgatás, 14-15 éves korukban, 2010-ben pedig már csak hőlégballonos légifelvételek készültek. A Sorstalanság Köves Gyurijaként ismert Marcell egyébként a fele pénzét kapta meg a Tüskevárért a rendező szerint.

Az előzetesről Balogh annyit mondott: "Czutor Zoli zenéjére vágtuk, ez már a végleges hang, képi világ, fényelés, ez a mi kis pipec mozielőzetesünk, nem az a fapados, ami évekig fent volt más filmzenékkel".

"Szeptember 20-án szeretnénk moziban nyitni, azt szeretném, ha jönnének 300 ezren diákokkal együtt. Közönségnek készítettünk ifjúsági filmet közkincsből" - tette még hozzá a rendező. A társproducer Gyovai Szabolcs (VV Szabolcs) a szervezője a csongrádi ősbemutatónak, lesz Matula-nap 10-től a mozi előtti téren, vadászfegyver-kiállítás, ifjú természetfotós bemutatkozása, gyerekhorgászat, halászléfőzés. A filmet a Kis-Balatonnál, Csongrádon és környékén, valamint a tiszai árterekben vették fel.