Cameron szerint rémisztő feladat Avatar-forgatókönyvet írni

2012.09.11. 16:28
James Cameron visszavonul, hogy minden erejével az Avatar-folytatások forgatókönyveire koncentrálhasson. Az első rész forgatásába majdnem belehaltak, most duplázni készülnek.

James Cameron az Avatar 4-ről szóló ellentmondásos hírek után legutóbb azt nyilatkozta, mégis leforgatná az Avatar 4-et, amit előzményfilmnek szánna a Pandorára induló, korai földi expedíciókról. Most újabb részletekbe avatta be a sajtót a 2. és 3. epizód előkészületeivel kapcsolatban.

Cameron mindig is hangoztatta, hogy számára a filmkészítés legnehezebb része a forgatókönyvírás magányos és könyörtelen időszaka, és pontosan ehhez érkezett most el az Avatar-folytatásokkal – írja a Hero Complex, a Los Angeles Times popkultúrával foglalkozó site-ja.

Az elmúlt jó néhány hónap nagy részét Cameron a többi nagyszabású, Avataron kívüli projektjével töltötte: lemerült a Mariana-árok mélyére, megjelentette 3D-ben a Titanicot, gyártó cégével pedig tovább terjeszkedett Kínába. Most azt nyilatkozta, visszavonulni készül szupertitkos odújába, hogy az év végére elkészüljön a két következő Avatar-film forgatókönyvével.

„Egy kicsit rémisztő a feladat, ugyanis két könyvről van szó, amiknek egyszerre kell elkészülniük” - mondta Cameron egy múlt héten készült interjúban, amit a Titanic 3D-s Blu-Ray megjelenése kapcsán adott.

Cameron a tervek szerint párhuzamosan forgatja le az Avatar-folytatásokat, és 2015-ben szeretné bemutatni az Avatar 2-t, ami jelentősen megbonyolítja a már így is hatalmasra duzzadt projekt kivitelezését. Mivel a folytatások a Pandora idegen holdján játszódnak, létre kell hozni az új környezetet és benépesíteni az ott élő teremtményekkel és figurákkal. Ehhez azt a technológiát használják, amit Cameron és csapata az első részhez kifejlesztett.

„Különálló történetekként írom meg a két epizódot, de egy olyan átfogó ívük lesz, ami az első filmet is magába foglalja”, mondta Cameron. „Nem akarok belefutni a Mátrix 2. hibájába. Ahol véget ér a történet, ott nincs mese, be kell fejezni. Lesz értelmes lezárása a részeknek, de bennük lesz a lehetőség, hogy az utazás folytatódhat.”

A forgatókönyv írása közben a rendező azokat a logisztikai kihívásokat is figyelembe veszi majd, amikkel az első rész forgatása közben szembesültek. Az Avatar 1. gyártásakor például éveket töltöttek el újfajta kamerák, szoftverek és különféle animációs technikák tesztelésével. A díszletbe ki is raktak egy táblát, amin ez állt: „Ez az Avatar. Semmi sem működik elsőre”, a stáb pedig már akkor listát vezetett azokról a technikai problémákról, amiket egy esetleges következő rész esetén meg kell oldaniuk. „Mindig azt gondoltuk, hogy igen, a dolog még nem teljesen működik, de majd a folytatásra megoldjuk. Az első részbe majdhogynem belehaltunk, és most ezt duplán kell átvészelnünk.” Cameron várakozásai szerint a két film előkészületei januárban megkezdődnek.