Elutasították az Avatar elleni plágiumvádat

2012.09.18. 13:57

Az Egyesült Államok kerületi bírósága kedden kimondta, hogy minden idők legsikeresebb filmje nem Elijah Schkeiba forgatókönyvíró el nem készült filmjének és regényének lenyúlása. „A Bats and Butterflies egy gyerekmese, egyszerű főhőssel – jelentette ki a bíróság hétfőn Los Angelesben. – Az Avatar egy ennél jóval komplexebb történet, aminek középpontjában egy sok konfliktussal szembenézni kénytelen karakter áll.” A bíró még hozzátette, a két történet lényegileg különbözik egymástól.

Még az év elején történt, hogy Schkeiban szerzői jogainak megsértése miatt beperelte James Cameront és a 20th Century Foxot, a rendező Lightstorm Entertainment nevű cégét, valamint a Dune Entertainment produkciós céget, azt állítva, hogy a 2009-ben készült Avatar az ő regényén, és az abból készült forgatókönyvén alapult.

Azóta az alperesek kétszer is elutasító indítványt kezdeményeztek, Schkeiban pedig
módosította panaszát. Ugyan még legalább egy Avatar copyright-ügy van folyamatban, a mai meghallgatás nagyjából pontot tett az ügy végére, és elvágta Schkeiban próbálkozásait. A bíró rendelkezése nem adott lehetőséget arra a felperesnek, hogy módosítsa panaszát. Az ügy utolsó mozzanatának előzménye az az augusztus 31-i alperes-indítvány, aminek a felperes elutasítását kérte.

„Összefoglalva: a felperes három panasszal élt ebben az ügyben, melyek közül valamennyi nélkülözi a szükséges tényszerű megerősítést. Mivel képtelen volt a vád bizonyítására, azt kérjük, a bíróság utasítsa el a panaszát, anélkül, hogy engedélyezné annak módosítását” – így szólt a felperesek tízoldalas kérvénye. Cameronék tegnap meg is kapták a remélt választ kérésükre.
A rendező egyébként hamarosan elkezdi az Avatar-széria munkálatait a Foxnak, ezúttal is
Sam Worthingtonnal és Zoe Saldanával. A felperesek képviseletében Zachary Levine, Sarah
Wolk és Jessica Trotter a Los Angeles-i cégtől, illetve Wolk Levine & Trotter LLP voltak
jelen. James Cameront és a többi alperest Robert Rotstein és Elaine Ki Jin Kim képviselte.