Elhunyt Harris Savides operatőr

2012.10.12. 13:58

Ötvenöt esztendős korában elhunyt New Yorkban Harris Savides, Gus Van Sant és David Fincher filmjeinek elismert operatőre. Savides halálhírét csütörtökön ügynöksége erősítette meg, arról azonban nem nyújtott tájékoztatást, hogy mi okozta a filmvilágban nagy tekintélynek örvendő filmes halálát.

Az operatőr a hetvenes évek elmosódott színárnyalatait idéző munkáival hívta fel magára a figyelmet. Többek között Fincher Zodiákus, Ridley Scott Amerikai gengszter és Sofia Coppola Made in Hollywood című filmjeit fényképezte. Van Santtal Az utolsó napok, az Elefánt és a Gerry című produkciókon is együtt dolgozott, de a rendező közismertebb Fedezd fel Forrestert! és Milk című munkáinak is ő volt az operatőre.

Utoljára Sofia Coppola The Bling Ring című drámáját forgatta, amely hírességek otthonait kifosztó Los Angeles-i kamaszokról szól. A film jövőre kerül a mozikba.

Az eredetileg divatfotósnak készülő Savides a kilencvenes évek közepén számos nagy hatású zenés videót is készített. Gyakran dolgozott Mark Romanek klipjein, együtt forgatták Michael és Janet Jackson híres és hírhedten drága, fekete-fehér Scream című videóját és Madonna Rain című klipjét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport