Nem lesz lovasroham október 23-án

2012.10.17. 16:32 Módosítva: 2012.10.17. 20:23

Bár a csütörtöki Helyi Téma a címlapján hirdette meg, mégsem lesz lovasroham október 23-án a Károly körúton.

Dézsy Zoltán filmrendező az Indexnek elmondta, január 3-án kért területfoglalási engedélyt a BRFK-tól a Károly körútra délután 5 és 6 óra között azzal a céllal, hogy "újrajátssza a 2006-os lovasrohamot, amikor a Fidesz rendezvényéről távozó ártatlan civileket brutális rendőri támadás ért". Elmondása szerint "a gumilövedékes, könnygázos, kardlapozós esetről csak néhány mobiltelefonnal készült felvétel maradt fent, ezért úgy gondoltam, hogy ugyanazon a napon, ugyanabban a napszakban felidézzük, rekonstruáljuk a történteket, és az belekerül majd a 2006. október 23-ról szóló dokumentumfilmembe, illetve ezzel digitális emlékművet állítunk az áldozatoknak".

A stáb még kedden is helyszíneket keresett a Károly körúton, ahonnan fel lehetett volna venni az 1000-1500 fős "performance"-t, azonban Dézsyre elmondása szerint olyan nyomás nehezedett, ami alapján szerda délelőtt úgy döntött, hogy lefújja a forgatást. Kérdésünkre a rendező nem kívánta elmondani, hogy milyen típusú nyomásgyakorlás történt, mindössze annyit közölt, hogy "biztonsági okok miatt állt el a forgatástól, melyen a lovasrendőröket a mátyásföldi huszár hagyományőrző egyesület tagjai játszották volna, az ártatlan civileket pedig azok, akikkel valóban megtörtént hat évvel ezelőtt a rendőri túlkapás".

A dokumentumfilmet Dézsy azonban nem adta fel, mint mondta, az is elképzelhető, hogy a lovasrohamot egy másik időpontban rendezik majd meg. Az ügynökök a paradicsomba mennek (megnézhető az Indavideó Filmen) című játékfilmmnel ismertté vált rendező a dokumentumfilmmel párhuzamosan egy játékfilmen is dolgozik, amely szintén a 2006-os eseményeket idézi fel. Az "Elment az Öszöd" című filmben Gyurcsány Ferencet Sás Péter alakítja majd, de a produkcióban szerepet kapott Szabó Sipos Barnabás is, aki egy internetes újságírót játszik majd, akit elkap az események sodrása.

Facebookos para lett a forgatásból

A Helyi Téma megjelenése előtt egy nappal a Facebookon a Károly körúti espell fordítóiroda jelezte, hogy az MTVA-tól megkereste őket egy rendező azzal a kéréssel, hogy "használhatná-e a teraszunkat október 23-án, amikor újrajátsszák a 2006-os lovasrohamot, mert innen tökéletes a rálátás. „Lesznek rendőrök korabeli, 2006-os ruhákban, könnygáz, minden. Majd meg lehet nézni az esti híradóban” - írták, majd jelezték, hogy technikai okokból nemet mondtak a kérésre. A bejegyzésből hosszas levelezés lett, melyet sokan megosztottak.

Az Index megkereste az MTVA-t, ahonnan azt a felvilágosítást kaptuk, hogy nem terveznek ilyen forgatást. Dézsy Zoltán szerint bár valóban 20 évig dolgozott az MTV-ben, az irodában félreértették őt, nem azt mondta, hogy az MTV-től jött, hanem azt, hogy tévés rendező, mivel filmjeit gyakran játsszák a köztévék, és szerinte ez az igen látványos lovasroham - ha létrejött volna - bekerült volna a híradókba is.