Elhunyt Vakamacu Kodzsi japán filmrendező

2012.10.18. 13:56

A rendezőt az idei Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon az év ázsiai filmese díjjal tüntettek ki. A több mint száz filmet jegyző alkotó a hatalmat provokáló, szexuális és politikai tartalmú független produkcióival vált híressé. A 76 esztendős Vakamacu, akit pár napja egy taxi gázolt el Tokióban, szerdán halt bele sérüléseibe a kórházban.

A japán filmes a hatvanas évek elején az akkoriban roppant kelendő szoftpornó filmek rendezésével hívta fel magára a figyelmet. Később fajsúlyosabb témák kezdték foglalkoztatni: a baloldali diákmozgalmak idején népszerűek voltak az erőszakot szexuális tartalommal ötvöző munkái. Az alacsony költségvetésű, saját produkcióban készült filmjeiben megjelenő politikai utalások miatt egyes elemzők a politikai hatalom birtokosait támadó szándékos provokációt olvastak ki belőlük.

Az 1980-as években forgatott filmjeire a kritika is kedvezően reagált, elismerően fogadták a Mizuno nai puuru (Medence víz nélkül) című alkotását, amely egy sorozatos szexuális erőszaktevőt ábrázolt, és Vare ni ucu joi ari (Lövésre készen) című munkáját, amely a háború utáni diákmozgalmakban részt vevők küzdelmeiről számolt be.

Pályafutása során forgatókönyvíróként és producerként is elismerték. Ő volt a főproducere Nagisza Osima 1976-os erotikus filmdrámájának, Az érzékek birodalmának. A megtörtént esetet feldolgozó film világszerte nagy visszhangot keltett: az NSZK-ban pornográfia vádjával betiltották, ugyanakkor egyes kritikusok korszakalkotó remekműként méltatták.

Az-erzekek-birodalma--41215

Az utóbbi években Vakamacu számos nemzetközi filmfesztiválon megfordult alkotásaival. 2008-ban elnyerte a legjobb ázsiai film díját a Berlinalén az Egyesült Vörös Hadsereg elnevezésű japán félkatonai csoportról szóló filmjével. Két évvel később a legjobb női alakításért járó berlini Ezüst Medvét Kiatapira (Hernyó) című versenyfilmjének főszereplője, Teradzsima Sinobu kapta. Utolsó filmje, a Szennen no jukaru (Milleniumi erőszak) az idei Velencei Filmfesztiválra kapott meghívást.

A Dél-Koreában október 13-án zárult 17. Puszani Nemzetközi Filmfesztivál az év rendezője díjjal tüntette ki. Az indoklás szerint az elmúlt 50 évben Vakamacu Japán egyik legvitatottabb filmkészítője, a japán független filmgyártás egyik vezéralakja volt.

Vakamacu számos fiatal japán rendezőnek adott lehetőséget pályája elindítására. Többek között olyan, azóta befutott filmesek karrierjét támogatta, mint Takahasi Banmei, Nakamura Gendzsi és Mukai Kan.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport