no

Michael Madsen jó, csak túl sok a férfisegg

2012.10.19. 11:12

Vajon mit szívhatott Koltai Róbert, amikor kitalálta: 800 millió forintból vígjátékot forgat producer fiával, P. Koltai Gáborral (aki ellen milliárdos fiktív számlázas miatt a rendőrség is nyomoz), amiben összevágja az Ámbár tanár úrban elrontott jeleneteit Hujber Feri tangás seggével? És ha ez mind nem lenne elég, a Valami Amerika tehetségtelen főszereplői mellé meghívja haknizni az exfocista Vinnie Jonest (akinek a 2000-es Blöff óta nem volt emlékezetes alakítása) és az egyre inkább Mickey Rourke-ra hasonlító, elhízott Michael Madsent, akinek a Kutyaszorítóban után forgatott filmjeit a 990-es polc helyett ma már csak a 99 forintos, papírtokos szutykok között találjuk meg? És a hazai gyártású vígjátékoból kihagyhatatlan Gesztesinek miért nem szólt senki?

A két Koltai ráadásul Pindroch Csabával és Orosz Dénessel ötletelve eredetileg egy északi sarki sztorit akart forgatni. Ez mutálódott át végül a csöcsökkel, pöcsökkel, lecsúszott hollywoodi B-sztárokkal és újrahasznosított vígjátékelemekkel telerakott, Magic Boys című, zavaros krimi-vígjátékká, ami tobzódik az erőtlen Guy Ritchie-tisztelgésekben. Meg persze a sztori gyengeségit eltakarni hivatott, pucér férfiseggekben.

A bárgyú alaptörténet nagyjából annyi, hogy két tahó angol gengszter, Jack Varga és Terrence (Vinnie Jones és az egyébként amerikai Michael Madsen), akik valaha üzlettársak voltak, valamikor valamin csúnyán összebalhéztak, ezért az egyikükből londoni sztiptízbár-tulajdonos és gyémántcsempész lett, a másik meg egy igen hihető fordulattal szegedi pezsgőgyáros. Vargának Terrence gyémántjai kellenek, Terrence meg egy zsinórtangával is megfojtaná Vargát, mégis együtt buliznak Terrence születésnapi partiján, ahová egy bosszúszomjas fekete csempészlány (a rythm n blues popsztár Jamelia) mellett két magyarországi kamuchippendale (Szabó Győző, Pindroch Csaba) meg két igazi (Hujber Ferenc, Nagy Sándor) is elkeveredik.

magicboys640
Fotó: Focus-Fox

A baj ezzel csak az, hogy a történet szétesik, a szerencsétlen figurákon pedig csak kínunkban röhögünk. A veterán filmrajongóknak minden második jelenet ismerős lehet: itt egy bűnügybe keveredő, dögös fekete pilótanő a Jackie Brownból, amott egy Kék Osztriga bár, ahol két idióta véletlenül a bőrtangás-bajszos fiúk bulijába toppan be. A legdurvább viszont tízpercenként szembesülni a ténnyel: a Hollywood szeméttelepére dobott, leharcolt fejű, Michael Madsen brillírozó Shakespeare-színésznek tűnik a kínlódva ripacskodó magyar celebvilág mellett.

Pindroch egyszerűen képtelen kitörni a Valami Amerika és a Kontroll óta ráaggatott, ütnivaló idióta szerepéből, Koltai ugyanazt a halálra szívatott, unalmas köpcös lúzert hozza most is, ami már a Miniszter félrelépben sem volt vicces. Szabó Győző végig úgy viselkedik, mint egy rácsot rázó, tangás orangután, Hujber Feri meg olyan nevetséges Terminátor-karikatúrává gyúrta ki magát, hogy bármelyik nálunk forgatott fantasy filmbe elmehetne ágyékkötős Gólemnek. Ezek után tényleg nincs mit csodálkozni azon, 2010 áprilisában a Mozgókép Közalapítvány azért utasította el az akkor már 80 százalékban elkészül Magic Boys állami támogatását, mert "nem gazdagítja a magyar filmkultúrát".

Index-ítélet: 3/10