Elhunyt Bollywood királya

2012.10.22. 13:53

Elhunyt Jas Csopra (Yash Chopra), a "romantika királya", akinek klasszikus bollywoodi szerelmesfilmjeiért generációk rajongtak Indiában.

A nagytekintélyű filmmogult nyolcvanesztendős korában vasárnap érte a halál dengue-láz és annak súlyos szövődményei következtében. Búcsúztatását a helyi szokásoknak megfelelően hétfőn rendezték meg.

A rendező-producer öt évtizedes bollywoodi filmes pályafutása során számos nagysikerű produkciót hozott létre, és olyan indiai szupersztárok karrierjét egyengette, mint Amitabh Bácscsán. 1975-ös Dívar (Fal) című akciófilmje, illetve egy évvel későbbi Kabhi Kabhie (A szerelem az élet) című románca alapozta meg Bácscsán bollywoodi nimbuszát. Csandni (Holdfény) című 1986-os mozija hindi filmjeinek valamennyi jellegzetes vonását magán viseli: a romantikát, a zenét és az európai helyszínt.

Sokan azért imádták filmjeit, mert az indiai szem számára olyan egzotikus tájakon játszódtak, mint Hollandia vagy Svájc. A rajongói körében elterjedt legenda szerint az egyik svájci tó, amelynek partján különösen szívesen forgatott, fel is vette a nevét.

Csopra neves filmes dinasztiába született, és fiai is folytatják a családi hagyományt. Az ötvenes években bátyja, a négy éve elhunyt B. R. Csopra vezette be a film világába, később saját filmvállalatot alapított. Idősebb fia Aditja Csopra ugyancsak sikeres filmrendező, Udaj Csopra, a fiatalabb fiú pedig a családi produkciós cég nemzetközi ágát vezeti.

A filmmogul halálhírére bollywoodi celebritások, rendezők és rajongók százai gyűltek össze Csopra mumbai házánál, hogy részvétüket fejezzék ki családjának a hétfői hamvasztás előtt.