Mi legyen a Csillagok háborúja 7-8-9-ben?

2012.11.08. 16:50

A Disney-főnökség már eldöntötte: a hetedik Star Wars-mozifilm forgatásakor nem lesznek tekintettel semmilyen eddig megjelent Csillagok háborúja-folytatásra. Azaz ha a 70 éves Harrison Ford és az 56 éves Carrie Fisher tényleg bevállalja a 2015-ös új részt, akkor a kék bőrű Thrawn admirális és a Császár klónja helyett valaki más fogja őket keresztülkergetni a galaxison. Feltéve persze, ha a Disney nem Johnny Deppből vagy Robert Downey Jr.-ból akar ősz halántékú Han Solót faragni. Összeszedtük a Star Wars-franchise legjobb képregényes és könyves folytatásait, amikkel sajnos szembe fog menni a Disney.

3477830 41cdff7df9a91891469ac1315a867c24 o
Fotó: Facebook / Tumblr

Évtizedek óta keringenek legendák arról, hogy George Lucas már a 70-es években is egy kilencrészes, látványos space fantasy sorozatról álmodozott, ám először csak a középső három filmet készítette el, mert abba belerakhatta a mozgókép-történelem legemlékezetesebb apa-fia kapcsolatát. Az ezredforduló környékére időzített előzményfilmeknél viszont már egyértelműen kiderült: hiába voltak régen Lucasnak jó ötletei, az általa megálmodott Star Wars-franchise egyszerűen túlnőtt rajta. A tonnaszám ontott könyves, képregényes, videójátékos előzmények és folytatások között pont az ő új trilógiája lett a legunalmasabb.

Most viszont, hogy Lucas négymilliárdért eladta a Star Wars franchise-t a Disney-nek, a Lucasfilm igazgatói trónját pedig átengedte az Indy-filmek producerének, Kathleen Kennedynek, komoly esély van rá, hogy a frissen bejelentett 7-8-9. részek jobbak lesznek, mint George Lucas előzményfilmjei. Az, hogy az új résznek semmi köze sem lesz mozifilmeken túli, úgynevezett Star Wars Expanded Universe-hez írt milliónyi történethez, nem újdonság: George Lucas is mindig szembement ezekkel.

Kérdés persze, hogy Lucas kreatív konzultánsként mennyire fog beleszólni gyermekei, Luke, Leia és Han további sorsába? Az aggodalmaskodó rajongók már most arról pletykálnak, hogy nagyon. Sőt, ha a Disney-fejeseknek behódolt Lucason múlik, akkor a hivatalos folytatásban a Timothy Zahn-féle Thrawn-korszak helyett Jar Jar és a cukimuki ewokok gyűrűjében C3PO-nak éneklő, Disney-hercegnőként megrajzolt Pixar-Leia fogja családbarát viccekkel szórakoztatni a nézőket. Milliárdos bevételt kaszálva.

A 7-8-9. részt producerként felügyelő Lucasfilm-főnöknek, Kathleen Kennedynek komoly harcai lesznek a nyakába ültetett Disney-vezérkarral. Mert ugye mi van, ha az új tulajdonos nem a 61 éves Mark Hammill-lal és a 70 éves Harrison Forddal akarja folytatni az őstrilógiát? Mi lesz, ha helyette összeverbuvál egy negyvenes színészgárdát, és a kasszarobbantó Disney-produkciók két legnagyobb húzónevének, a nemrég bekebelezett Marvel közönségkedvenc Vasemberének, Robert Downey Jr.-nak meg a Karib tenger-kalózai egyszemélyes motorjának, Johnny Deppnek adja Han Solo és Luke Skywalker szerepét?

Fotó: Facebook/verybadfrog.com

Könyvben már réges-régen elkészült a 7-8-9. rész

A Csillagok háborúja-saga hivatalos hetedik epizódja A Birodalom örökösei címmel már 1991-ben megjelent regényváltozatban, amit '92-ben és '93-ban követett a két folytatás, a Sötét erők ébredése és Az utolsó parancs is. A milliós példányszámban eladott trilógia írója, Timothy Zahn elképesztően jó érzékkel nyúlt a Star Wars-mítoszhoz: nemcsak hogy izgalmasan szőtte tovább Luke, Leia, Han, Csubakka és Lando történetszálát, de megteremtette a Birodalom megmaradt csapatait vaskézzel irányító chiss hadurat, a briliáns logikájú Thrawn főadmirálist, aki legalább olyan ikonikus gonosza lett a galaxisnak, mint Darth Vader vagy a Császár.

A Thrawn-triógia öt évvel a második Halálcsillag elpusztítása után játszódik. A Felkelők Szövetsége immáron Új Köztársaságként próbálja egyesíteni a bolygórendszereket az elnyomás elleni harcban, de a vezetőknek rá kell döbbennie: egy szebb, jobb és élhetőbb Birodalom felépítése ezerszer nehezebb feladat, mint belőni pár protontorpedót a Halálcsillag szellőzőnyílásába. Az Új Köztársaság soraiba árulók férkőztek, ráadásul Thrawn admirális nemcsak zseniális stratéga, aki mindig a hőseink előtt jár három lépéssel, de szövetséget köt egy őrült Jedivel, Joruus C'baoth mesterrel is, aki még Luke gonosz klónját is létrehozza a szőke parasztlegény Felhővárosban lenyisszantott kezéből.

thrawn-trilógia
Fotó: Valhalla Páholy / Dark Horse

Timothy Zahn a gonoszok mellett szerencsére a jófiúk csapatába is behozott néhány emlékezetes karaktert. A polgárháborús felek között lavírozó (és idővel naná, hogy a Birodalom ellen forduló) bolygóközi gengsztercézárt, Talon Karrdét például saját magáról mintázta. De az ő teremtménye a Császár egykori jobbkeze, a bérgyilkos Mara Jade is, aki a fél galaxison végigkergeti örök nemezisét, Luke Skywalkert, nem is sejtve, hogy évekkel később majd összeházasodnak és gyerekük is születik.

A Jedi után a Császár is visszatér

Ha létezik jobb Star Wars-folytatás a Thrawn-trilógiánál, akkor az a Dark Empire képregénysorozat, ami egy nagyobb és két kisebb, összefüggő sztoriként 1991 és 1995 között jelent meg a Dark Horse kiadó képregényfüzeteiben. Tom Veitch író és Cam Kennedy rajzoló zseniális története egy évvel Thrawn bukása után játszódik, és a kék bőrű főadmirális helyett egy sokkal durvább, bár kétségtelenül elcsépeltebb, B-filmes főgonoszt hoz be a változatlan intenzitással dúló intergalaktikus polgárháborúba: a klónozótartályból frissen kimászott Palpatine császárt. Aki ráadásul a történet dramaturgiai csúcspontján még Luke-ot is sikeresen átcsábítja a Sötét Oldalra:

Szerencsére Tom Veitch nem esett bele a Star Wars-folytatások íróinak tipikus hibájába, és az agyonsztárolt Jedik mellett szépen kidolgozta az Erőre egyáltalán nem érzékeny, háromgyerekes családapa, Han Solo jövőjét is. Természetesen ebben a sztoriban is akad minden bolygón pár elfeledett császári tanítvány, akik egy piros fénykardos, új Birodalomról szövögetik torz álmukat. De a Dark Empire 1-2 és az Empire's End legszórakoztatóbb jelenetei mégis egyértelműen azok, ahol a negyvenes Han Solo Leiával és az exnőjével, Salla Zenddel alámerül a huttoktól és fejvadászoktól nyüzsgő Nar Shaddaa alvilágában, és összeakad régi nagy ellenfelével, a Sarlac veremből kiszabadult Boba Fettel. És amikor a császár Han és Leia csecsemőkorú gyermekében akar újjászületni, na ott minden horrorrajongónak könnybe lábad a szeme a gyönyörűségtől.

Han Solo fia Vs. Han Solo lánya

Ha valaki eddig azt hitte, hogy a Star Wars franchise-ban az egyetlen brazil szappanoperás fordulat az volt, hogy Vader Luke apja, Leia pedig Luke ikertestvére (akibe egyébként az első filmben és a '78-as Erőpróba című regényben még halálosan szerelmes volt), az most kapaszkodjon! Nagyjából 35 évvel a Jedi visszatér eseményei után ugyanis újabb galaktikus polgárháború robban ki: Han és Leia fia, Jacen Solo Jedi lovagból Darth Cadeus néven a Sötét Oldal szolgája lesz, és nemcsak fellázad az Új Köztársaság és a feltámasztott Jedi Rend ellen, de megöli a saját nagynénjét, Mara Jade Skywalkert is.

A Skywalker-család története fénykardozós brazil szappanoperában folytatódik
A Skywalker-család története fénykardozós brazil szappanoperában folytatódik
Fotó: Lucasfilm / Del Rey

Ám a történetet még tovább bonyolítja a többi Skywalker-rokon. Luke és Mara Jade fia, Ben Skywalker például korábban Jacen Solo Jedi-padawanja volt, Han és Leia kisebbik fia, Anakin Solo pedig a második galaktikus polgárháború hősi halottja lesz. A gonosz Sith lorddal, Jacennel végül a saját ikertestvére, Jaina Solo végez egy fénykardpárbajban, miután Jedi-ölő leckéket vett Boba Fett-től, aki egyébként ekkora már különbékét kötött a nyugdíjas, alkoholista tábornokkal, Han Solóval. A tévésorozatokat megszégyenítően szövevényes szerelmes-háborúzós történetfolyam nagy előnye, hogy Harrison Ford 70 felett is simán eljátszhatja benne a kedvenc koréliai csempészünket, de már sajnos Csubakka nélkül, mert a derék vuki 21 évvel a Jedi visszatér eseményei után meghalt.

Balázs Pali vagyok, a Skywalker-dédunoka

137 évvel járunk az első halálcsillag felrobbanása után. A korszakot a Star Wars-kánon Legacy erának hívja, és pont annyira kidolgozottak és lenyűgözőek az ekkor játszódó képregények, mint a klasszikus Csillagok háborúja, a Thrawn-trilógia, vagy a videojátékokkal népszerűsített Knights of the Old Republic. A Legacy-kalandok főhőse Cade Skywalker, Luke Skywalker Balázs Pali-frizurás, konok dédunokája. Ő már bóvli kacatnak tartja ősei kultikus fegyverét, a fénykardot, és inkább a Mynock nevű teherhajó csempészkapitányaként halászik a zavarosban, miközben bonyolult szerelmi afférba keveredik a zeltron fajba tartozó fedélzeti mérnökével, a kurvásan öltözködő Delijah Blue-val.

Legacy - Jariah Syn, Cade Skywalker, Deliah Blue
Fotó: Dark Horse

Természetesen most is dúl a polgárháború, de már három fronton. A Birodalom vezetője ekkor épp Roan Fel császár, aki megveti a Jedi-tanokat, viszont a Sötét Oldalnak sem hódol be, helyette inkább egy fénykardlóbáló lovagrend segítségével tartja fenn az atyáskodó, autokrata világrendetet a galaxisban. A trónra azonban igényt tart egy zsarnok Sith nagyúr, Darth Krayt is, így az igazi Császárt szolgáló, vöröspáncélos lovagoknak sokszor kétes hírű alvilági figurákkal, az egykori felkelők leszármazottaival és az Új Köztáraságot visszahozni kívánó Jedi mesterekkel kell együttműködnie.

A Disney számára ez a korszak igazi aranybánya lehetne: a Legacy világa ugyanis tele van olyan jószívű, de a törvényeket egyáltalán nem tisztelő, cinikus csirkefogókkal, mint amilyen a Vasember-filmek Tony Starkja vagy a Karib-tenger franchise Jack Sparrowja. Mivel a történetek írója és rajzolója ugyanaz a John Ostander-Jan Durseema páros, aki a Klónháborúk idején játszódó Köztársaság-szériát vitte, természetesen ez a képregénysorozat is tobzódik a raszta hajú, félvér macsókban (Jariah Syn tiszta Quinlan Vos), gigamellű bombázókban és teátrális képkockákban. Így szinte adja magát, hogy a Disney képes forgatókönyvként használja ezeket a füzeteket a későbbi Star Wars-filmekhez.

Persze a Disney már a Lucasfilm megvásárlása után jelezte, hogy a folytatások története nem a regényeket és a képregényeket követi, de ettől még valószínűleg figyelni fognak a kánon egyben tartatására, és talán bizonyos elemeket is átvesznek majd a rajongók által kedvelt sorozatokból. Pár év és minden kiderül.