Büdös macska

2004.09.02. 11:17
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem hittem, hogy létezik olyan rossz film, amilyennek a Macskanőt beharangozták, erre rosszabb lett a vártnál. Logikátlan történet, videojátékos látvány, giccses összhatás. Mintha Murphy írta, rendezte volna: minden hiba belekerült, ami egy képregényadaptációban csak előfordulhat.
A macskák döglött egereket rágnak, önmagukat nyalogatják, és egysíkúan szexelnek - ezek jutottak eszembe, míg a Macskanő című képregényadaptáció közben unatkoztam, ugyanis a vásznon tapintatosan kerülték ezeket és minden más olyan ötletet, ami meghaladta a főszereplő macskamozgását vagy a tonhalaskonzerv-evést. Ehelyett a Halle Berry alakította címszereplő, mint egy átlagos feka klip énekesnője, jól kosarazott, motorozott és fejbe rúgta a pasikat. Berryről eddig el sem tudtam képzelni, hogy ilyen rosszul álljon neki egy szerep, így magamnak vígasztalásul Michelle Pfeiffer 1992-es catwomanes alakítását (Batman visszatér) idézgettem fel.

Klikk a képre!
De térjünk vissza a 2004-es próbálkozásra. Az inkább Jennifer Lopez-filmekre jellemző történet szerint Patience Philipsszel, egy gyenge nővel halála után csoda történik: feltámad, Macskanővé válik, és ezzel emberfeletti képességek birtokába jut. A macskamozgású főhős ezután a szokásos hollywoodi küzdelmeket folytatja a munka és szerelem frontján: hogy a Hedare Beauty kozmetikai cégnél ne gyártsanak ártalmas "túl-szép-hogy-igaz-legyen" öregedés elleni arckrémet, és hogy szerelme, az egyszerű, régi vágású rendőr (Benjamin Bratt) vegye észre, hogy mindenkiben rejlik rossz és jó is, kivéve a Sharon Stone alakította főgonoszt.

A négy férfiból és egy nőből álló forgatókönyvíró-csapat a feminizmusról annyit hallhatott, amennyit régi kiadású történelemkönyvekből az asszisztensek olvastak fel nekik, mégis erre a vonalra építették a filmet. Vagyis: a nőknek még jó mellekkel is nehéz érvényesülni a férfiak világában, ahol az egyetemet is Kanakadémiának hívják. Csak márványarccal vagy macskatesttel lehet kitörni ebből, de még hasznosabb, ha ostor is van a közelben.

A karakterábrázolás hasonlóan felszínesre sikerült: a nők önfeláldozóak, vagy nem, a férfiak klimax-rohamban két pofára zabálják a Viagrát, de van olyan is, aki még nem tart ott. A történetet pedig a fordulatok helyett logikai hibák és magyarázat nélkül hagyott események hajtják előre, ahogy például azt sem részletezik, hogy hogyan támadt fel a címszereplő.

Mivel etetnek téééged?

Az egész olyan, mint a Büdös macska. Tény, hogy az Oscar-díjas sztár annyira belebüdösödött a nyolcvanas évek transzvesztita bulijait idéző műbőr macskajelmezbe, hogy a szűkebb stúdiófelvételeken a stáb minden tagja elhesegette maga mellől, most mégis a Jóbarátok egyik epizódjának klipjére utaltam.

Klikk a képre!
A Büdös macska dalt az amerikai sorozat története szerint egy zenei kiadó teljesen elrontotta, mikor playbackkel hibrid videoklipet készített belőle. A vicces ugyanis éppen az volt a számban, hogy Phoebe eredetileg rettentő hamisan énekelte a Büüdös macska, büüdös macska... Mivel etetnek téééged? szöveget, különösen a: Nem a te hiibááááád! sort. Attól lett még szánalmasabb az eset, hogy a történet szerint a stílusától eltérő ruhába öltöztetett Phoebe-nek nem mondták meg, hogy a hibátlan hang nem az övé.

Patience Phoebe-hez hasonlóan egy klip, pontosabban Britney Spears Toxic című videójának látványvilágába csöppen, mihelyt Macskanő lesz. Ehhez illőn az addig normális nő cikin kezd öltözni, egérfutással közlekedik és bulikban a sörcsapon ugrál, mint egy béka. Phoebe-hez hasonlóan Berrynek sem merte senki megmondani, hogy küzdőtudását és mozgását nem a kemény fitnessedzésnek, hanem száz százalékosan a digitális technikának és a gyors vágásoknak köszönheti.

A Macskanő azonban annyiban mégis eltér a Jóbarátok sorozat klipjétől, hogy nem szándékosan írták iróniamentes bugyuta giccsnek, és hogy remélhetőleg nem lesz folytatása sem. A 135 millió dollárból készült film Észak-Amerikában az első hétvégén ugyanis nagyon gyengén szerepelt (16,7 milliós bevétel). Ha a gyártó Warner Bros mégis elfelejti a film bukását, legközelebb egy haj-, vagy macskaszőrhullató sampon kalandjain izgulhatunk a mozikban.