A finn metálbandából viccesebbek a zombik

2009.03.29. 14:26 Módosítva: 2009.03.30. 11:30
Bolond a világ, de legalább valamennyire szórakoztató: embereket darabolnak, kislányok fejéből ömlik a vér, a metálzenekarból meg a legjobb zombik lesznek. Finn és dél-koreai őrülteket csak ritkán látunk, most a Titanic elhozta őket.

Odalenn - 9/10

Szűcs Gyula

A Lordi nevű zombijelmezes metálbandát mindenki ismeri, mióta 2006-ban megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált a Hard Rock Hallelujah-val. A horrorrajongó énekes, Tomi Putaansuu művészeti főiskolát végzett, és dolgozott vágóként is, így a démonos videoklipek után csak idő kérdése volt, hogy összerakjon egy szörnymozit. A 2008-as Odalenn a 4,3 millió eurós büdzséjével minden idők legdrágább és legvéresebb finn filmje lett. Nálam most ez a zombis-darálós műfaj legjobbja.

odalenn

A sztori egyszerű, akár a fakaró: hat ember beszáll egy kórházi liftbe, de a kilépéskor dögös ápolók helyett csak hullahegyeket, meg agresszív szörnyeket találnak. A szereplők a horrorfilmekben megszokott karakterek paródiái. Van a biztonsági őr (Leon Herbert), aki Rambónak hiszi magát, és egy teljes tárat beleereszt minden szembejövő kísértetbe. Van a jószívű csöves (Ronald Pickup), aki mielőtt zombivá változna, még segít a főszereplőknek, és van az okoskodó szemétláda (William Hope), aki direkt külön válik a csapattól, hogy látványosan széttéphessék a szörnyek. Kötelező ugye a sikoltozó, szőke bombázó (Dominique McElligott), meg a mindent túlélő, macsó főhős (Noah Huntley), aki poroltóval csapja fejbe a démonokat. A hatodik karakter egy autista kislány (Skye Bennett), aki mindig kivágott szemű halottakat rajzol, így nem nehéz rájönni, hogy az ő képessége hozta házhoz a rémségeket.

Mindegyik színész kiváló (amúgy brit és kanadai sorozatsztárok), nagy átéléssel hozzák az idegesen lövöldöző menekülőket. A hiteles rettegéshez persze sokat hozzá tesz, hogy a készítők nem CGI-kísérteteket használtak, inkább órákig sminkelték az utolsó zombistatisztát is (a stáblista felét a hullák teszik ki). A filmben egyébként felvonul a teljes Lordi-bestiárium: az énekes Dzsingisz kánba oltott Drakula grófja, a billentyűs vámpírnő, a múmiának öltözött gitáros, a basszer bőrmellényes rockerzombija, meg az űrszamuráj dobos.

Az üldöző - 7/10

valuska

Végre megtudtuk, milyen a dél-koreai közönségfilm: vegyes műfajú, vicces, brutális, kegyetlen és idegesítő. A vetítés után engem például hazavágott a szerencsétlen prostituálttal történtek, de néhány órával később sokkal jobbnak tartom Na Hong-Jin filmjét, de mindenképpen nagyon beteg film Az üldöző.

uldozo

Van egy sorozatgyilkos, aki magához hívja a kurvákat, majd kalapáccsal, szögekkel, fűrésszel dolgozza meg az élő testeket. A zsaruból lett kezdő pimp pedig még soha nem találkozott hasonlóval, mármint hogy eltűnnek a dolgozó lányok alóla, ráadásul egy hétéves kislány mellől kell az anyát munkába hívnia.

A strici nyomozni kezd, ami nála a kalapácsfejűséget és a véletlenek láncolatát jelenti, miközben a rendőrség töketlen (ez lenne a társadalomkritikai vonulata a filmnek). Mi kétféle filmmel találkozunk: a műfajilag tiszta mozikkal valamint a szerzői filmekkel, erre jön a dél-koreai rendező Az üldözővel, amiben a thriller, a horror, a krimi, a vígjáték és a paródia elemei is megtalálhatóak. Nehéz feldolgozni, hogy azon röhögjek, hogy lecsúszik a koponyáról az ácskapocs, amikor be akarják verni. De a filmnek ez az érzelmi játszadozás a lényege: egyik pillanatban Bud Spencer-es poénok, majd a legdurvább érzelemmentességgel elkövetett gyilkosság.

Szauna - 6/10

valuska

Még nem láttam 16. században játszódó finn horrort, csak bambáskodó társadalmi realizmust Kaurismakitól, így a Szauna elég nagy meglepetés volt. Vége az orosz-svéd háborúnak, és egy kis társaság járja a végeket, hogy kijelöljék Finnország határát, és ez nem tűnik izgalmasnak, de mivel egy kislányt hagynak meghalni, ezért minden megváltozik. A kislány szemgödréből ömlő vérrel szellemként kísérteni kezd, mintegy a bűn és a lelkiismeret kérdését vetve fel ezzel. a társaságból a rendkívül jó nevű Knut és Erik testvérek, persze ellentéteik egymásnak, de különben nem történne semmi.

szauna

A világvégi kis faluban belefutnak egy szaunába, amitől azt hiszik, minden bűnüket lemossa róluk. Mondjuk nézőpont kérdése, mit értünk feloldozáson, de Antti-Jussi Annila rendező horrorja az erős képi világ és az elég borzasztó hanghatások mellett a bűn feldolgozásáról szól. Rengeteg fosatás van a filmben, váratlanul arcokból ömlő vérrel, meg szikáran a kamerába néző férfiakkal. A finn természet nemcsak a testet, hanem a lelket is megedzi, és kivételesen az előzetes mindent elárul arról, mit várjunk a filmtől.