Az élet szar, nem a filmek

2011.05.06. 10:17
Magyar dokumentumfilmeket nézni a legpontosabban előkészített recept arra az esetre, ha a napunkat el akarjuk cseszni. Nincs ez másként a filmszemlén sem, az adagolás csak tőlünk függ. Mi háromig bírtuk, viszont túléltük, és kijelenthetjük: nem a dokfilmek rosszak, csak az életünk siralmas.

Szekeres Csaba: Örvény

8/10

A Told község két mélyszegénységben élő cigány családjának fél évét bemutató dokumentumfilm igazán ajánlott néznivaló minden betyárnak, hazafias vonulgatónak, kurjongatónak, és persze mindenkinek, aki nem látott még megszeppent kétévest, amikor megkapja élete első maciját, segélycsomagból.

phoca thumb l orveny

Az egyik főszereplő azonban mégsem ő, hanem a tizenéves Lulu, aki egész családját veszélyezteti azzal, hogy rendszeresen megszökik az iskolából, a faluból, és az istennek nem árulja el, hogy miért. A másik főszereplő egy szintén tizenéves, szívbeteg fiú, akinek az ellátása, a gyógyszerei, a kórházba juttatása lehetetlen terhet ró az amúgy is alamizsnán és kamatos kamatok terhe alatt élő családjára.

A két család történetei között ingázó rendezőnek az egyik cigány szereplő azt mondja, hogy nem fogja bírni itt fél évig, és bár nem neki lett igaza, az tény, hogy a menekülés láza a nézőt is elkapja ekkora reménytelenség és kilátástalanság láttán. De azt ajánlom, senki ne tegye, aki nem látott még kétségbeesett polgármestert, aki bevallja, hogy nem tud segíteni, mert milliós tartozása van a falunak, és síró gyámügyest, miután elválasztott hat gyereket az anyjától. De ne ijedjünk meg, a sztoriban van egy pár pozitív példa is, például a segítőkész magyar Piri néni, akiből elkelne még egy pár millió ebbe az országba.

Szomjas György: Keleti szél - a film

6/10

A Falfúró és a Roncsfilm rendezőjének dokumentumfilmje csak azoknak ajánlott, akik láttak már közelebbről Táncház Találkozót. Főszereplője a 70-es évektől félig Magyarországon élő francia zenész, Michel Montanaro, aki a középkori okszitán muzsika megmentési lázában összegereblyézett mindent, ami csak régi zene, így magyar, balkáni, cigány ritmusokat és dallamokat, hogy aztán létrehozza a világzene egy igazán fülbemászó verzióját.

phoca thumb l keletiszel 04

A jó kedélyű, életvidám zenebolond életútját bemutató 80 perces doku nehéz pálya a népzene világában ismeretlenül botladozó nézők számára. De csak elsőre, a sok interjún, próbán és kölcsönös hátba veregetésen átvergődve szépen lassan azért csak kibomlik, hogy Montanaro egy tiszteletre méltó személyiség. Egy wannabe magyar, aki azért tegyük hozzá, negyven év után sem érti, hogy miért is búvalbélelt ebben az országban mindenki.

Papp Gábor Zsigmond: Az ellenség köztünk van

10/10

A történelmi dokfilmek mestere egy újabb remekművel lepte meg a nézőket. Az ellenállás három arcának történetét bemutató legújabb munkája újabb pikírt szembesítés esetlen, szánalmas és végtelenül szomorú múltunkkal.

phoca thumb l azellensegkoztunk 05

Az első, talán legismertebb ellenálló, Atkári Arisztid az ötvenes évek elejétől öt éven át, láthatatlan tintával írta jelentéseit a Szabad Európa Rádiónak, hogy aztán összekötőjének, a külföldi diplomatának illegális nylonharisnya bizniszén lebukva 15 évre ítéljék kémkedésért és hazaárulásért. Nála jóval kevésbé ismert Tóth Károly, aki párizsi emigránsként horthysta katonatisztektől tanulta ki az aknákon és szögesdrótokon való átjutást, hogy aztán beszökve az országba ellenállási sejteket alakítson ki falubéli rokonaiból. Miután kétszer megúszta, pont 56-ban bukott le, amikor tízezreknek sikerült átjutnia nyugatra.

A harmadik főszereplő egy ártatlanul rajzolgató tizenéves, akinek egy osztálykiránduláson pecsételődött meg a sorsa. Csóka Ferenc összes bűne csak annyi volt, hogy lerajzolta a katonai repteret, majd haverjaival azt hitte, azt jó pénzért el tudja majd adni a SZER-nek. Az üzletre nem került sor, de bevarrták négy évre, és még 99-ben sem rehabilitálták.

A súlyostól a súlytalan bűnökig ívelő doku a mai ellenállóknak és rettegőknek is tanulságul szolgálhat: ha nincs Facebook, akkor is lehet majd citromlével leveleket írogatni nyugatra.