Piroska
-10 °C
1 °C

A kínai szárnyas fejvadász keresi az igazi nőt

2005.04.18. 11:05
A Szerelemre hangolva történetét folytató film egyszerre játszódik a neonfényű jövőben és a melankólikus múltban, miközben valójában a lassan omló selyemruhákról szól. De ez nem baj.
Melodráma és science fiction-szakcsoportunk még mindig nem találja a magyarázatot, hogy Wong Kar-Wai 2046 című filmje miért nem bukik akkorát, hogy az még a Magyar Filmszemlén edződötteket is meglepje. A 2046 ugyanis - a várakozásokkal ellentétben és néhány rövid részletet leszámítva - nem sci-fi, ugyanakkor más jellegű története sincs nagyon, viszont több mint két órában zajlik. Mindezek ellenére a filmet még a tarantinókon megkérgesedett lelkű online újságírók is messzibe révedő tekintettel méltatták.

Latinovits találkozik Deckard ügynökkel

A 2046 a rendező egy korábbi filmjének, Szerelemre hangolva című melodrámának csapásán halad tovább. A reménytelen szerelem édesbús hálójából szabadult író, Mr. Cheung vad nőzésbe kezd: felszedi a Szu nevezetű szerencsejátékosnőt, aztán Lulut, egy kiöregedett dívát, majd a könnyűvérű szomszéddal, Bai Linggel kezd, végül pedig majdnem összejön hoteltulajdonosának lányával.

2046
Tekintse meg képeinket!

Cheung mindezt latinovitszoltános eleganciával teszi, az arcán egy amorozó soha nem lankadó félmosolyával és Rodolfó-bajuszkájával.

A narrátortól megtudjuk, hogy Cheung egykori szerelmét keresi minden nőben, a keresések közti időt pedig 2046 című sci-fijének írásával tölti. Bár a novella szereplőiről kiderül, hogy a szívtipró mindennapjaiból szűrődnek át a fikcióba, erre a néző magától is rájönne, olyannyira nincs kódolva a történet.

Hömpölygés

A kérdés inkább az, hogy mi szerepe van a filmnek a filmben, sőt, még inkább az, hogy egyáltalán miért készítette a rendező ezt az egészet. A történet egyik szála sem fut ki ugyanis sehová. A robotnők szerelmét feszegető sci-fi útközben elfelejtődik, Cheung szerelmi kalandjaiból pedig a főszereplő lassított felvételen bemutatott, szomorú kitekintése mellett lépünk ki. Gyanítható, hogy Wong Kar-Wai a Szerelemre hangolva után szeretett volna megint ötvenes évekbeli selyemruhákat fényképezni, hámló vakolatú házfalakon folyó esővel, a sűrű füstben összeakadó pillantásokkal, fojtó érzékiséggel és mindent belengő melankóliával. Hogy hogyan jön mindehhez a jövő Szárnyas fejvadász világa, szintén nem tudjuk, de nem is érdekes.

A 2046 az a film, amiből akkor sem tudnánk meg kevesebbet, ha a felénél kijönnénk a moziból. Érdekes módon azonban nem jövünk ki, mert a nézőt a székhez ragasztja a jól komponált képek csendes hömpölygése, és még az olyan idézetekbe sem borzongunk bele, mint hogy "ahány emlék, annyi könnyfolt".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.